Huismuziek uit Arnhem organiseert muziekcursussen en workshops, vaak over volksmuziek.  Op 2 en 3 april 2011 is het Music Mix Weekend, in de Zonnewende in St. Michielsgestel, met een zestal workshops. Een paar daarvan zijn al vol, maar er is nog plaats voor cursisten dei geïnteresseerd zijn in Romaliederen, Amerikaans swing- en bluesrepertoire of Jiddische en Balkan zang.

Zangworkshop Romaliederen ‘Zingende ziel’
Docent: Tatiana Lina

Romamuziek is de traditionele muziek van de Roma, die ook als zigeuners bekend zijn. Door de eeuwen heen overleefde dit nomadische volk door hun wijsheid, bekwaamheid en - natuurlijk - muziek. Romamuziek kent een grote variëteit, met sterk lokale tinten van het land, waarin de Roma zich bevonden. De zang is vaak gloedvol en hartstochtelijk, met diepe melancholie, verdriet en wilde wanhoop, maar ook met pure vreugde. Als cursist leer je over de oorsprong en de aard van Romaliederen en je ontdekt daarvan het karakter en de emotionele inhoud. Je studeert prachtige Romaliederen uit verschillende windstreken met simpele maar klankrijke taal en hartverscheurende of vrolijke melodieën en harmonieën. We besteden veel aandacht aan de uitspraak, het verhaal, de dynamiek, de stemming en emotionele expressie. Je ontdekt daarbij jouw 'zigeunerziel’ die kan klagen en treuren, maar die ook kan feesten en lachen. Je leert je persoonlijke verhaal aan de wereld te vertellen, maar ook ontdek je de kracht van het koor. Deze workshop is voor mensen met enige zang- of koorervaring. Niet voor echte beginners. Noten kunnen lezen is heel handig, maar is niet vereist.

Swing- en bluesrepertoire 1920-1940 ‘Rienne Va Plus’
Docent: Rieany Janssen

Amerikaans swing- en bluesrepertoire van de twintiger, dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw vormen de inspiratiebron, met daarin subtiel verweven Europese klassieke muziek en Afrikaanse invloeden. Een niet alledaags recept, dat tot een prachtig repertoire leidt. Bekende liedjes uit die periode zijn: Peggy Lee’s ’Why don't you do right?’ en van The Mills Brothers, ‘Paperdoll’, als ook Billie Holliday’s ‘St. Louis Blues’.
Als cursist maak je kennis met de oorsprong van de vroege Amerikaanse popmuziek. Je leert je inleven in de prachtige teksten en mooie melodieën. Er is veel aandacht voor de harmonie, sfeer en stijlvolle presentatie. Je werkt aan de uitspraak  en ontdekt daarbij jouw ‘bluesy soul’. Je hoeft geen ervaring te hebben, wel zin in zingen en interesse in swing- en bluesmuziek.

Jiddische en Balkan zang
Docent: Rolinha Kross

Rolinha verzorgde al eerder workshops in Zonnewende. In deze workshop maakt zij een combinatie van Jiddische en Oost-Europese liedjes. Ervaring is geen noodzaak, inzet wel! In haar workshop creëert ze een sfeer van openheid en enthousiasme. Er is sprake van een samenwerking met de workshop Balkanorkest van Monique Lansdorp, die in de eindpresentatie tot uiting komt.

Contact Huismuziek, inschrijfformulieren: www.huismuziek.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.