In België kun je als muzikant nog steeds terecht bij diverse stages om je spel te verbeteren. Ilse Coppieters van Muziekmozaïek meldt alvast twee stages om in je agenda te noteren: Ethno Flanders (van 30 juli tot 6 augustus) waarvoor jongeren tot 30 jaar zich nu al kunnen inschrijven en de Folkstage in Gooik (21 t/m 25 aug.), waarvan de inschrijving op 26 maart van start gaat.

Ethno Flanders
Zoals elk jaar ontmoeten avontuurlijk aangelegde jonge muzikanten elkaar weer op Ethno Flanders voor een muzikale wereldreis. De 14de internationale folkstage vindt  plaats in Oostende van 30 juli tot 6 augustus 2012. Ben je tussen 16 en 30 jaar, schrijf je dan vandaag nog in.

‘Never change a winning concept’, zo dacht Ethno. En dus tekenen we opnieuw voor een week aan de Belgische kust, met een 60-tal jonge mensen tussen 16 en 30 jaar, met delegaties uit alle windstreken en met muziek als (enige) gemeenschappelijke taal. Eén week lang wordt het Sint-Lutgardisinstituut overspoeld door de klanken van – bijvoorbeeld- Amerikaanse gitaren, Ierse banjo’s, Zweedse violen, Bulgaarse tambura’s, Belgische doedelzakken, Indische tabla’s, Equadoriaanse fluiten en Afrikaanse kora’s. Geen lied is te vreemd, geen ritme te onregelmatig en geen melodie te exotisch. Op Ethno staat de uitwisseling tussen de deelnemers en hun cultuur centraal. Met het materiaal van de workshops wordt daarna een concertprogramma uitgewerkt, waar iedere deelnemer zijn plaats heeft en elk instrument tot zijn recht komt. Ethno Flanders verwelkomt dit jaar de Zweedse nyckelharpaspeelster Emilia Amper, de Britse gitarist en allround muzikant Ian Stephenson en de Belgische contrabassist Tomas Desmet (onder andere bekend van Zita Swoon en Think of One). Zij komen terecht onder de hoede van Ethnoveteraan, accordeonist en Gents liedjeszanger Wim Claeys.

Het resultaat van dit muzikale feest is uiteraard ook te beluisteren. Ethno Flanders speelt voor jou op vrijdag 3 augustus op de zeedijk in Oostende, op zaterdagavond 4 augustus in de Centrale in Gent en als apotheose op zondagmiddag 5 augustus op het Dranouter Festival.

Zin om van de wereld te proeven? Schrijf je dan vandaag nog in via www.flandersethno.be.

Ethno Flanders is een initiatief van Muziekmozaïek en Jeugd en Muziek Vlaanderen.

Folkstage Gooik
Noteer alvast 21 tot en met 25 augustus 2012 in je agenda, want dan kun je terug deelnemen aan de Stage voor Traditionele Volksmuziek in Gooik (Vlaams-Brabant). Vanaf maandag 26 maart om 9u kun je je via deze link: http://www.muziekmozaiek.be/index.php?onderdeel=4031&titel=Inschrijvingen inschrijven.

Heb je altijd al draailier willen spelen? Wil je je verdiepen in de speeltechniek van je doedelzak? Of speel je graag muziek in groep? Neem dan zeker een kijkje in het overzicht van de 27 cursussen die worden opgezet tijdens de 34ste Stage voor Traditionele Volksmuziek en schrijf je in vanaf 26 maart via onze inschrijvingspagina. Wil je meer weten over de workshops neem dan een kijkje op: http://www.muziekmozaiek.be/index.php?onderdeel=4025&titel=Stagesessies. Leuk te weten is dat er ’s avonds nog concerten zijn, bals en extra activiteiten.