Kay Krijnen stuurde de volgende oproep: Wereldmuziekorkest de Noordooster bestaat 20 jaar en stelt in het jubileumjaar vluchtelingen centraal.  Voor het project is het orkest op zoek naar musici.

Vluchtelingen die in hun thuisland professionele musici waren, gaven workshops aan het orkest om hen de muzikale taal van Koerdistan te leren. Deze workshops waren voor componist en dirigent Kay Krijnen de inspiratie voor de compositie ‘Oratorium van een Vlucht’, waar het orkest momenteel aan werkt samen met het Stadhuiskoor Utrecht. ‘Oratorium van een Vlucht’ is gebaseerd op het vluchtverhaal van Keyhan. Hij reisde van Koerdistan naar Nederland, waarbij de boot waarop hij meevoer zonk tijdens de overtocht naar Griekenland. Keyhan wacht nog op zijn verblijfsvergunning.
   
Kay Krijnen, componist en dirigent van De Noordooster, was in 2012 in het Irakese gedeelte van Koerdistan. “Het land, de vriendelijke mensen en de prachtige muziek maakten diepe indruk op mij. Toen was het daar veilig, maar nu is het land verlamd door IS. De compositie is een eerbetoon aan eenieder die de moed heeft huis en haard te verlaten om een veiliger en leefbaarder bestaan op te bouwen in een voor hen onbekend land.

De première van ‘Oratorium van een Vlucht’ vindt plaats op 9 december 2016 en speelt daarna in asielzoekerscentra in de omgeving van Utrecht (nadere gegevens volgen nog). Zowel het koor als het orkest verwelkomen  projectleden die graag aan dit muzikale project deelnemen. Enthousiaste zangers en musici kunnen zich melden op www.noordooster.com. Er zijn onder andere vacatures voor accordeon en percussie, maar ook andere instrumenten zijn welkom.

Op de website is ook alle informatie te vinden over de concerten en het project.