Akoestische folkformatie DWARS i.o. begint in mei met optredens

Leo Sluimer stuurde ons een uitvoerige introductie van de groep DWARS i.o. "Er mag best wat in geknipt worden, waar, laat ik aan jullie over", zegt hij. Dat doen we niet, want we laten jullie graag integraal meelezen. We hebben geen idee van de kwaliteit, want we hebben DWARS nog nooit gehoord. Maar dat is het leuke van deze rubriek. Iedereen mag zichzelf aanprijzen. Als het de spuigaten uitloopt, grijpen we in. Bij DWARS leek het ons beter niet dwars te gaan liggen. Hier het complete mailtje:

DWARS i.o. (in oprichting of in overleg, iets ouder, in opspraak enz.)
Een "kersverse" akoestische folkformatie, met ruime individuele ervaring op diverse muziekgebieden. Het trio; Leo Sluimer, Eelco Nijboer en Rob Keijsers, staat garant voor een optreden met divers Engels en Amerikaans materiaal, dat in allerlei steegjes en straatjes, haaks op de doorsnee muzisnelweg, bij elkaar is gescharreld voor het bereiden van hun muziprutje "A L L E Y G R U B"
Vocalen, gitaren, mandoline, autoharp, bastuba, contrabas (en percussiespullen?) zorgen voor een pittig gekruide muzikale mix. Om het repertoire in een zo zuiver mogelijk folk-idioom aan te kunnen bieden, wordt het gebruik van elektronica tot een minimum beperkt en afgestemd op elke locatie en gelegenheid. (b.v. een zanginstallatie met 5 à 6 microfoons) Zeer geschikt voor kroegen, (muziek-)café's, terrassen, straatfestivals etc.

DWARS i.o.speelt in eigen, soms eigenwijze, bewerking, akoestische versies van o.a. Bad moon rising -- Don't dream it's over -- Crow black chicken -- Goodnight Irene -- Drugstore truckdriving man -- Dust in the wind -- Grandma's feather bed -- Desperado -- And when I die -- You ain't going nowhere -- I got a name -- Heartbreaker -- I am a pilgrim -- You'll never be the same -- It ain't nobody's business -- King of the Road -- Mr. Bojangles -- Mister Spaceman -- My my, hey hey -- Sunny Afternoon -- Quinn the eskimo -- So you want to be a rock and roll star? -- Step it up and go -- Working class hero -- Country Pie -- Turn, turn, turn (to everything) -- Under the milky way tonight -- en vele andere bekende werken uit de "ALLEYGRUB"

Over de muzikanten:
Rob Keijsers: Spaanse gitaar, western gitaar, mandoline en zang; na een aantal jaren niet muzikaal actief te zijn geweest, weer begonnen met zijn oude liefde; het maken van akoestische muziek; hij heeft dit vroeger alleen en in het duo DYAD jarenlang met succes gedaan. Hij speelt ook de solo's op gitaar en mandoline.
Eelco Nijboer: Contrabas en Bastuba; de jongste van de groep, maar allround muzikant, speelt ook gitaar, basgitaar en toetsen, die vanuit de "HaFaBra", waarin hij nog zeer actief is, in de pop / rock muziek (Zie Maar) en via DWARS in de, voor hem tamelijk onbekende, akoestische folk / pop / rock muziek terecht is gekomen.
Leo Sluimer: 12 en 6 snarige gitaar, autoharp en zang; al 40 jaar amateur muzikant en in allerlei muziek-soorten actief geweest, zoals: skiffle / folk, blues, musical, cabaret, dans- en amusementsmuziek, friestalige luistermuziek, new age muziek, rock, enz., keert terug naar de soort muziek, waarmee hij ooit is begonnen.

DWARS i.o. is in 2002 ontstaan; in de voorbereiding van een akoestische -open podium- muziekavond in september in "De Smaeck van Spa", kwamen Rob en Leo elkaar tegen en besloten samen met de Ska'n.del bassist Kier Duin een setje oude nummers te gaan spelen; op advies van Kier nam Rob ook contact op met Eelco, die in eerste instantie dacht, 'wat moet ik nou met mijn bastuba in de folkmuziek', maar na een avondje oefenen besloten ook zij een aantal nummers te spelen en Leo mocht bij een paar van die nummers meedoen op de autoharp van Rob.
Na het optreden op die avond, waarop het publiek zeer enthousiast reageerde is besloten, dat deze groep maar bij elkaar moest blijven; er volgde nog een optreden te gelegenheid van de opening van de nieuwe studio van de lokale radio Odrie en mede door de daar weer leuke reacties van het publiek, was DWARS i.o. geboren.

Door allerlei omstandigheden heeft het wat langer geduurd voordat er serieus aan een repertoire gewerkt kon worden, maar dit voorjaar is het dan zo ver. Na een voorpremière bij Omrop Fryslân in april begint DWARS i.o. op 31 mei 2003 tijdens de Veendag te Haulerwijk officiëel met optredens.
Wellicht, dat de groep in de toekomst nog wordt uitgebreid b.v. met een percussionist / instrumentalist; het blijft de bedoeling akoestisch te spelen; als het geluidsniveau iets hoger moet zijn wordt hooguit een beroep gedaan op een zanginstallatie met microfoons. Behalve dat de groep zeer geschikt is voor kroegen, (muziek-) café's, terrassen, straatfestivals, zou DWARS i.o. ook kunnen fungeren als voorprogramma van een andere band.

(Oosterwolde, mei 2003) Neem voor nadere informatie, prijsopgave en boekingen contact op met: Leo Sluimer 0516 - 515587 (b.g.g. 06 - 30 15 30 45 Rob) Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.