Auteursrechten, die elk land heeft ingesteld, gelden ook voor internet, en dat maakt het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld een gemist BBC tv-programma hier in Nederland te bekijken. Creative Commons heeft een liberaler licentiebeleid bedacht, waarbij auteursrechthebbenden zelf bepalen hoe hun werk gebruikt mag worden. Dit initiatief wordt door o.a. Cineversity.TV ondersteund.

Hieronder het persbericht dat Cineversity.TV ons stuurde:

Creative Commons en Cineversity.TV
Deel, Remix, Hergebruik-Legaal van muziek/video
Creative Commons levert gratis tools die auteurs, wetenschappers, kunstenaars, onderwijzers het gemakkelijk maakt om hun creatieve werk te markeren, en aan te geven onder welke rechten het werk uitgevoerd mag worden. U kunt gebruik maken van Creative Commons om uw auteursrecht van "Alle rechten voorbehouden" in "Sommige rechten voorbehouden" te veranderen.

Maar al te vaak loopt het debat over de creatieve controle op tot onverkwikkelijke zaken. Auteursrechten-organisaties en platenmaatschappijen hebben de visie van de totale controle - een wereld waarin elke gebruik van een werk auteursrechtelijk wordt geregeld en waarbij 'alle rechten voorbehouden " de norm is.

Voorbeeld:
1) Bij Buma/Stemra kan de muziekauteur geen toestemming geven een werk gratis te gebruiken. Een muziekauteur die eenmaal een contract bij hen heeft gesloten, heeft volgens Buma/Stemra ook de rechten op al diens toekomstige werk overgedragen. Ook als de muziekauteur in kwestie inmiddels geen lid meer is en daarmee geen recht heeft op de vergoedingen die in zijn naam worden geind.
2) Platenmaatschappijen sturen streaming contracten rond waarin vermeldt wordt dat een netwerk het recht heeft verkregen om auteursrechtelijk materiaal te laten zien voor een bepaalde periode. Ze vergeten wel te vermelden dat Buma/Stemra een heffing vraagt voor het openbaar maken van auteursrechtelijk materiaal. Dus dubbelop verdienen, eerst de CD verkopen, dan nog een keer naheffen via SENA of een Stemra, Buma/Stemra contract.

Wij van Cineversity.TV vinden dat een onaanvaardbare situatie. Dit riekt naar geldklopperij in extremis van de muziekliefhebber of fan. De anderen die het hier niet mee eens zijn hebben een visie van anarchie volgens deze organisaties - edoch, een wereld waarin makers genieten van een breed scala aan vrijheid, kunnen wij volmondig ondersteunen. Creative Commons is een compromis, sommige rechten blijven voor de artiest of kunnen aangepast worden na toestemming van de auteur. We maken gebruik van particuliere rechten voor het creëren van collectieve goederen: creatieve werken gratis voor bepaalde toepassingen. Net als de gratis software en de open source-bewegingen, zijn onze doelen coöperatie en community-mind. We willen makers een best-off van beide werelden aanbieden, een nieuw middel ter bescherming van hun werk, namelijk "sommige rechten voorbehouden."

links:
http://www.cineversity.tv/NL/news  CC TV/Radio op het web
http://www.creativecommons.org
http://www.parksidemusic.nl/  cc nederlands artiest
http://www.momirecordings.nl/  CC platenmaatschappij
http://www.sargasso.nl/archief/2008/02/06/bumastemra-sluit-het-internet/