De eerste druk van het Bal folk Deunenboek van Wouter Kuyper was binnen een jaar uitverkocht, en sindsdien heeft hij vele malen gehoord dat er nog meer mensen zijn die het boek graag zouden kopen. Welnu, het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het is sinds kort weer verkrijgbaar.

Voor wie niet weet waar het overgaat:

'Is het een plaatjesboek met muziek of een muziekboek met plaatjes? Ik kies voor het laatste, maar het was een moeilijke beslissing. Het is in ieder geval één van de fraaiste muziekboeken van de afgelopen jaren.' (Diatonisch Nieuwsblad)

'Gisteren in de brievenbus gekregen: wat een briljant boek. Echt een document dat de hedendaagse balfolk-tijdgeest precies weergeeft.'

In 2007 verscheen het ‘Bal folk deunenboek’ van de Utrechtse muzikant en docent Wouter Kuyper. De ondertitel van dit muziekboek geeft de inhoud goed weer: ’40 nieuwe melodieën voor bal folk’. En dat is ook precies wat je in dit boek kunt vinden. Veertig melodieën die geënt zijn op traditionele dansen uit West-Europa met de nadruk op Frankrijk.
Het zijn moderne composities zoals ze de laatste jaren op de steeds populairder wordende balfolks gespeeld worden. Het boek staat vol met scottishen, mazurka’s en bourrée’s. Een aantal nummers wordt gespeeld door Lirio, de balfolk-groep van Wouter, en zullen veel mensen dan ook bekend in de oren klinken.

Het was voor het eerst dat er in Nederland een boek uitkwam met bladmuziek van uitsluitend moderne balfolk-nummers. Alle composities zijn van de hand van Wouter Kuyper en staan genoteerd in de toonsoort waarin ze zijn ontstaan. Het boek bevat voor een deel de cijfer-tablatuur die speciaal voor trekharmonica’s gebruikt wordt, maar is bedoeld voor alle instrumenten.

Extra bijzonder is dat het boek vol staat met striptekeningen. De Groningse tekenaar en muzikant Auke Eringa heeft zich laten inspireren door de muziek en heeft het boek vol gezet met grappige en mooie tekeningen. Mensen die wel eens een balfolk bezoeken of willen gaan bezoeken zullen zeker sommige situaties en mensen gaan herkennen? Elke gelijkenis berust natuurlijk op louter toeval.

Mensen die het boek kopen, kunnen via een speciale link op de website van Wouter Kuyper geluidsbestanden beluisteren. Deze geluidsbestanden zijn bedoeld als aanknopingspunt om te horen hoe de muziek zou kunnen gaan klinken.

Het boek is vanaf nu weer verkrijgbaar via www.wouterkuyper.nl voor 15 euro en zal ook bij de betere harmonicazaak wel te krijgen zijn.

Wouter Kuper - Deunenboek 2e druk