Folkforum.nl participeert in folky chatroom:
nu chatten via www.folkchat.tk !!!

Via onze site Folkforum.nl kunnen folkliefhebbers nu ook met elkaar chatten. Het is handig dat er tijden afgesproken worden om te chatten, zodat je niet in je eentje bezig bent, maar er ook gesprekspartners op de lijn zitten. Vrijdagavond is sowieso een goed moment - ook om andere chatmomenten af te spreken - omdat dan de chatters via de site van de Vlaamse DJ.Jak ook bezig zijn. En we maken gebruik van één en dezelfde chatbox: www.folkchat.tk .
DJ.Jak opende een paar weken geleden deze chatbox en hij heeft onze site en een aantal anderen gevraagd mee te doen. Bij deze. De folky chatroom blijkt een (weliswaar nog bescheiden) succes te zijn: af en toe zitten er folkies met elkaar te kletsen. De Vlaamse chatters kwamen overeen met name op vrijdagavond vanaf 20 uur te chatten. En al twee vrijdagavonden ontsponnen zich inderdaad een aantal gesprekken over folk, maar ook over van alles en nog wat. Grappig.
De bedoeling is één grote folky chatroom te maken. Wij als Folkforum.nl ondersteunen dit initiatief van harte en gaan er nu dus ook in participeren, evenals Wim Claeys met zijn Boombal-site, 't Smiske in Asse, en de Vlaamse folklinks site. In het kader van het volgende boombal in Gent zullen we eind juni zeker nog een chat organiseren met Wim Claeys, accordeonist bij Ambrozijn, Tref, GÖZE en één van de bezielers van 't boombal.

Deze chatroom wordt ondersteund door volgende sites :
www.folk.tk
www.boombal.be
www.folkforum.nl
www.folklinks.be
www.go.to/tSmiske

Ambrozijn met Ngaari Laaw op tournee door Senegal

Ambrozijn vliegt eind deze week naar Senegal voor een concertreeks van tien dagen. De tournee doen ze samen met de groep Ngaari Laaw (zang, Kora), het Senegalese gezelschap rond Abou Thiam, met wie Wouter Vandenabeele eind vorig jaar intensief samenwerkte in het project Hamdallaye. Toen zijn de contacten gelegd, die nu resulteren in deze tournee van Ambrozijn door Senegal.

Met Hamdallaye ging het om een project waarin de Senegalese en Vlaamse muziekcultuur in één programma werden samengebracht. Hamdallaye werd zowel in Senegal als in België meerdere malen met succes uitgevoerd door zes Senegalese muzikanten en zes Vlaamse: Wouter Vandenabeele (viool, compositie, artistieke leiding), Eva De Roovere (zang, klarinet), Mattias Laga (klarinetten), Philippe Thuriot (accordeon), Kristof Roseeuw (contrabas) en Gerry De Mol (gitaar, oud, compositie). Voor Wouter Vandenabeele is het dus een hernieuwde kennismaking met Senegal. Voor zijn Ambrozijn-maten Wim Clays, Tom Theuns en Ludo Vandeau is het nieuw.

Ngaari Laaw is geen onbekende in Europa. De groep bouwde vanuit de sterke Peul traditie - die zich over heel West-Afrika strekt - een repertoire op dat op veel festivals en concerten te zien is geweest. Ze vertrekken duidelijk vanuit de muzikale traditie met de oude Afrikaanse ritmes, maar geven er hun eigen hedendaagse kleur aan, ook al bespelen ze traditionele instrumenten. Ze blijven steunen op oude Afrikaanse ritmes en spelen op hun traditionele instrumenten. Abou Thiam is er als zanger steeds heel erg op gesteld geweest om ook de mistoestanden in eigen land aan te klagen. Hij organiseert jaarlijks een alternatief reizend festival van Peul muzikanten door de Fouta-streek.