Ur b an Trad wint Euro-song op 'n haar na

Volslagen verrassend heeft folkgroep Urban Trad gisteravond op een haar na het Eurovisie Songfestival gewonnen. Na een ongekend spannende nek-aan-nek race met Turkije en Rusland scoorden de Belgische vertegenwoordigers met het folky Sanomi slechts twee punten minder dan de uiteindelijk winnende buikdansact van Sertab Erener, de Turkse Madonna. Urban Trad eindigde daarmee op een onverwachte tweede plaats en bleef daarmee de grote favoriet Rusland met 1 punt voor. Sertab Erener is geen onbekende in folkkringen. Zij stond al eens op de festivals Sfinks, Dranouter en Amsterdam Roots.

Voorafgaand aan het festival in het Letse Riga had deze Waalse groep te kampen met tegenwind door de uitsluiting van zangeres Soetkin Collier vanwege een Vlaams Nationalistisch verleden, waar ze overigens al lang afstand van had genomen. Bovendien moest Urban Trad opboksen tegen de gebruikelijke vooroordelen tegen folkmuziek in tal van voorbeschouwingen.

De eigen Vlaamse krant De Morgen maakte het bont met de voorspelling van Bart Steenhaut: "Dit nummer spaart de VRT volgend jaar miljoenen uit. Het is ver gekomen wanneer zelfs Malta en Griekenland een moderner nummer sturen dan België. Zero points, of daaromtrent".
Kennelijk onbekend met de eigentijdse nieuwe stromingen bestaat er nog steeds de veronderstelling dat folk altijd ouderwets is. De Nederlandse Vara-gids spant wat dat betreft de kroon. In schaamteloze onwetendheid meldt deze tv-gids: 'Nergens is die ouderwetse jaren 70-folk zo graag gezien als in België. En de Belgen durfden er zowaar in Riga mee aan te komen…"
De Vara werd achteraf gesteund door de jury van Malta, Kroatië en Zweden. Die beloonden België met 0 punten. De overige 23 deelnemende landen gaven België echter wél punten. En hoe. Met 165 punten kwam Urban Trad er twee te kort voor eeuwige roem.

België kreeg van drie landen het maximale aantal punten van twaalf: Spanje, Frankrijk en Polen. Van vijf landen, waaronder Nederland, kreeg het er tien.
De Belgische jury waardeerde Nederland (Esther Hart) met 8 punten en de grootste concurrent Turkije met het maximum van twaalf. Was dit andersom geweest dan had Urban Trad het songfestival gewonnen en had Esther iets blijer gekeken dan haar toch wel mooie dertiende plaats nu rechtvaardigde.

Elke groep mocht met maximaal zes leden optreden. Voor Urban Trad waren dat leider Yves Barbieux op fluit en doedelzak, Didier Laloy op diatonische accordeon, Dirk Naessens op viool, Cedric Waterschoot snaren en de zangeressen Veronique Codesal en Marie-Sophie Talbot.

Dirk Naessens toonde zich na afloop tegenover tv-verslaggever André Vermeulen verbluft. "Een plaats bij de eerste tien hadden we durven verwachten. Je hoort van alle kanten dat je de beste bent. We hoorden vorbije week voortdurend: Your Song Is Great. Turkije heeft verdiend gewonnen. Wij zijn heel tevreden en helemaal niet teleurgesteld. Maar ja, als 't uiteindelijk op twee punten aankomt…. 't was een droom geweest…" zie ook onze rubriek Bladen

Martin Scorsese maakt Bob Dylan-documentaire

Bob Dylan heeft aan regisseur Martin Scorsese zijn eerste filminterview in twintig jaar toegezegd. Scorsese zal dit interview als basis gebruiken voor een documentaire over Dylans leven. Scorsese werd gefascineerd door Dylan (61) toen hij in 1978 een film maakte over de afscheidstournee van The Band, Dylans begeleidingsband. Scorsese beschouwt Dylan als een van de belangrijkste kunstenaars van de afgelopen vijftig jaar. De documentaire zal de periode 1963 tot '66 beslaan. Dat was de tijd waarin Dylan bekend werd als folkzanger met liedjes als Like a Rolling Stone en 'Blowin in the Wind', tot hij zich van zijn oorspronkelijke publiek vervreemdde door op een elektrische gitaar te gaan spelen. In 1966 overleed hij bijna bij een motorongeluk. Daarna maakte hij acht jaar lang geen toernee. De Dylanfilm zal eind 2004 te zien zijn in Amerikaanse en Britse documentaireseries.