Zilveren Harp voor new-reggae van Beef

De Eindhovense frisse reggaeband Beef, de Haarlemse hiphoppers van Relax en gothicband Within Temptation uit Waddinxveen zijn de winnaars van de Zilveren Harpen 2002. De Zilveren Harp is een aanmoedigingsprijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan veelbelovende Nederlandse muzikanten. De winnaars krijgen hun prijs 24 februari overhandigd. Conamus maakt de winnaars van de Gouden Harpen volgende week dinsdag bekend.

Wordt voormalige discotheek nieuw
onderkomen voor Brusselse folk?

Muziekpublique in Brussel heeft haar zinnen gezet op de voormalige discotheek
Who's Who's Land. Muziekpublique zelf zou er een wereldmuziekcentrum in willen onderbrengen. Tot nu toe moet Muziekpublique, dat enkele maanden geleden ontstond
als afsplitsing van Centro Galleco, met de concerten die het organiseert uitwijken naar verschillende zalen in Brussel.

Of de voormalige discotheek inderdaad een nieuw cultuurcentrum wordt is de hamvraag in een politiek debat tussen de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De stad Brussel wil het gebouw in de Priemstraat 17 samen met het OCMW aankopen. Brussel wil er onderdak bieden aan Zinneke Parade, dat tweejaarlijks een enorm succesrijke culturele optocht door Brussel organiseert en Muziekpublique, dat er een wereldmuziekcentrum in wil onderbrengen. Het gebouw beschikt ondermeer over een concertzaal die plaats biedt aan ongeveer 600 personen, verscheidene ruimtes voor cursussen en repetities en een bar-restaurant.

De stad Brussel besliste al een maand geleden om het gebouw aan te kopen, maar minister De Donnéa, minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, heeft die beslissing toen verbroken omdat ze de prijs van het gebouw te hoog vond. De stad Brussel hoopt met een nieuwe, uitgebreide motivatie minister-president De Donnéa te kunnen overtuigen. Het gewest heeft 40 dagen om zich te beraden.

Het Wereldmuziekcentrum zou zowel als concertzaal, cursusruimte, productieplek en als ontmoetingsruimte fungeren. Het zou een interculturele ontmoetingsruimte moeten worden voor de verschillende gemeenschappen in Brussel, waar actuele wereldmuziek en -dans de boventoon voeren.
Muziekpublique verwoordt het graag als volgt: Het muziekcentrum heeft een belangrijke symboolfunctie. Het wordt een huis waar de traditionele muziek uit de stad eindelijk haar plaats krijgt en niet meer verborgen blijft. Een plek voor iedereen, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen afkomst en kleur, waar muziek de toon zet en waar mensen kansen krijgen hun ding te doen. Een plaats waar papieren de identiteit niet bepalen, maar waar cultuur het hoge woord voert.

VOLGENDE CONCERTEN BIJ MUZIEKPUBLIQUE:
8 januari: Julie Murphy en Dylan Fowler (Wales)
10 januari: N'faly en Mamady Kouyate (Guinée), Les Frères Guissé (Senegal)
31 januari: Apikon-Dia (Mexico, Venezuela, Argentinië): cd-voorstelling
6 februari: Cd-voorstelling Nada (Tun./Bel)
9 februari: dansstage + volksbal met Moiraï
12 februari : Sandor "Neti" Fodor (Roemenië)