Volkskrant maakt zich belachelijk met recensie over Kadril

Patrick van den Hanenberg doet in zijn recensie over de cd Pays van Kadril in De Volkskrant of er sinds de jaren zeventig geen ontwikkeling is geweest in de invloed van rockmuziek in folk. Voor hem is kennelijk enkel Fairport maatgevend als folkrockgroep en Sandy Denny als zangeres. Voor een zichzelf serieus nemende krant als de Volkskrant is dat bedenkelijk.
Voor de duidelijkheid citeren we even:

…Middeleeuwse volksmuziek is in Vlaanderen aan een nieuw leven begonnen met groepen als Laïs en Kadril (…) Het is moderne, dansbare muziek geworden. Net als jaren geleden bij Fairport Convention doet de toevoeging van rock wonderen. Als we de vergelijking doortrekken, is Kadril-zangeres Eva De Roovere de Vlaamse Sandy Denny…

Ronduit lachwekkend wordt het als Van den Hanenberg meldt dat de muziek van Kadril onder invloed van producer Gabriël Yacoub een Spaans/Gallicisch tintje heeft gekregen. Natuurlijk zijn we blij dat De Volkskrant met de komst van medewerker Ton Maas in toenemende mate aandacht besteedt aan wereldmuziek en folk. Maar deze bijdrage van Van den Hanenberg is de Volkskrant onwaardig en zal ongetwijfeld ook Maas de wenkbrauwen doen fronsen.

Henk