Image

Wat kunnen verwachten van 2003?

-door Henk-
Wordt 2003 een goed jaar voor folk en aanverwante muziek?
Zelf hebben we in ieder geval weer goede voornemens gemaakt,
zoals veel concerten bezoeken. Om te beginnen komend weekeinde in Valkenswaard
en in Gemert.

Ook zijn we van plan komend jaar eens binnen te wippen bij enthousiaste programmeurs zoals
die van de Fookhook in Sevenum, de BRTO in Bergen op Zoom, GUO in Oisterwijk, Folkclub Twente, 't Arsenaal in Vlissingen, de Handelsbeurs in Gent, het Folkcafé Paradox in Tilburg, café Alleman in Gemert, café de Buut in Eindhoven en nog meer van dat fraais.

Festivals
Ook de festivals staan hoog genoteerd in onze agenda's. Enerzijds hangen er donkere wolken boven festival-land, maar anderzijds ontstaan er telkens weer nieuwe initiatieven. De problemen waarmee het folkfestival in Tilburg lijkt te kampen - op het allerlaatste moment moest topact Banda Ionica uit Italië wegens financiële onzekerheden worden geannuleerd - geven te denken.

Wil Tilburg (22 t/m 26 januari) het hoge internationale niveau van de voorgaande drie festivals vasthouden, dan moet er geld op tafel komen. Maar voor fondsen en subsidieverstrekkers is het nieuwe na drie edities er een beetje vanaf. Tja en wat doet zo'n geldbron dan. Niet zondermeer nee verkopen, maar bijvoorbeeld de criteria waaraan zo'n festival moet voldoen verscherpen. Net zover opschroeven, tot ze kunnen zeggen: Jullie voldoen niet meer aan onze voorwaarden.

Voor organisator Albert Siebelink zijn het lastige tijden. Wat te doen? Kwaliteit inleveren, dat nooit. Commerciëler gaan werken? Vorig jaar trok het donderdagavond-concert van de Dropkick Murphy's tweeduizend man naar 013. Mooi, maar dat was voor Siebelink al een nauwelijks te verteren concessie aan de artistieke niveau van zijn festival. Hij haalt graag oprechte folk hier naar toe, die je in Nederland anders zelden hoort.

De formule van het festival in Tilburg omvat vijf festivaldagen met elk een eigen karakter.
Wellicht is er straks de financiële noodzaak om die formule los te laten. Minder dagen, een
andere invulling, of wat dan ook. Maar Siebelink kennende zal de aanpassing hooguit in de kwantiteit zitten en niet in de kwaliteit.

Economisch zit Nederland redelijk in een dip. Het wordt dus geen gemakkelijk jaar voor
de organisatoren. In dat licht bezien is de verzuchting van Ad van Meurs in zijn
Mooiste Moment van 2002 niet verrassend. Maar Van Meurs is een doorzetter.
Hij blijft zoeken naar 'plekken op de wereld waar akoestische muziek in een intieme ambiance mogelijk blijft'. Zijn oproep aan ander folkies om mee te denken is hopelijk niet aan
dovemansoren gericht.

Een andere organisator, GUO in Oisterwijk, heeft de wind ook al niet mee. Voor dit nieuwe jaar
had het organiserende echtpaar Jos Creusen en Anneke Dam het programma rond. Maar het nieuwe gemeentelijke theater hield daar bij de verdeling van de beschikbare avonden geen rekening mee. GUO is natuurlijk blij met het nieuwe onderdak, maar moet nu alles uit de kast
halen om het programma in stand te houden. Ruilen met anderen die gebruik maken van het theater, een beroep doen op flexibiliteit van managements etcetera. Het ziet er naar uit dat dit redelijk gaat lukken.

En hoe zit het eigenlijk met het Feestival in Gooik. De initiatiefnemers van het eerste uur
houden willen na zeven fraaie afleveringen de organisatie overdragen aan anderen. Ze worden ouder en het festival is behoorlijk groot gegroeid. Ze hopen op opvolgers, maar hebben die zich
al aangediend? Positief Maar het is niet allemaal droefenis.
België stikt van de leuke festivalletjes en de reus Dranouter kreeg afgelopen jaar een
aangename subsidietoezegging, dus dat zit voorlopig ook wel goed. Over de artistieke invulling van Dranouter wordt onder verstokte folkies nogal eens gemopperd - teveel pop - maar de formule van Dranouter heeft de afgelopen jaren veel jonge mensen in contact gebracht
met folkmuziek! En dat is een groot goed.

Ook in Nederland gebeurt er meer dan genoeg om de moed erin te houden. Zoals de positieve insteek waarmee Tinus Kanters zijn Folkwoods-festival benadert. Zijn zomerfestival heeft zich
in drie jaar tijd opgewerkt tot een gezellig sfeervol folkfestival. Wat ons betreft zou hij nog wat meer geld mogen vrijmaken voor de programmering. Ook het té nadrukkelijke accent op keltische muziek, brengt de doorgewinterde folkliefhebber niet meer in extase. Maar misschien gokt hij op een ander publiek. Brengt hij op die manier anderen aan de folk; de mensen die tot nu toe enkel massaal afkomen op de celtic nights, bijvoorbeeld.

Voor de organisator van het Zwolle Festival, Assie Aukes, is het succes van al die keltische avonden een reden om met zijn festival te verkassen naar een andere datum.
In zijn Mooiste Moment van 2002 vroeg hij zich af of organisatoren niet teveel uit dezelfde
vijver vissen. Dit jaar is zijn festival op 15 februari. De voorgaande jaren was dat anders,
namelijk ergens in het najaar, maar rond ide tijd plannen steeds meer schouwburgen, theaters
en muziekcentra keltische avonden.

Overigens kan er dit jaar miminaal één nieuw festival aan de agenda toegevoegd worden.
Grollo - dat we tot nu enkel kenden van Cuby - slaat op zaterdag 1 maart toe met een festivalletje waarop keltische- en amerikaanse rootsmuziek hand in hand gaan.

En zo zijn er nog meer prachtige initiatieven. Om er uit de losse pols een paar te memoreren:
* Peter Boone blijft met zijn management Ierse muzikanten naar Nederland halen.
* Big Barrel Blues gaat op de ingeslagen weg door. * Blue Highways en Taske Root worden achter hun vodden gezeten om JW.Roy eindelijk eens te programmeren. * Wim Claeys voegt aan de Gentse feesten met zijn Boombal-tiendaagse 'n mooi kleinschalig evenement toe. * Muziekpublique in Brussel werkt aan de opening van een nieuwe zaal voor 400 man. * Naked Song in Gemert programmeert zo'n vijf avonden per jaar met folk- en rootsmuziek (a.s. zondag Dommelvolk en Ygdrassil) * Theater Hofnar in Valkenswaard programmeert goed, zoals a.s. zaterdag Wereldvlamingen met Deux Accords Diront, Olla Vogala en Jaune Toujours * Een programmacommissie adviseert Radio 747 AM (het vroegere Hilversum 5) haar zendtijd voornamelijk te besteden aan wereldmuziek * Het Vlaamse radioprogramma De Groote Boodschap wordt op donderdagavond niet meer dwars gezeten door live-reportages van cupvoetbal. * Lokale en regionale zenders geven folk en roots meer armslag. * De BRTO in Bergen op Zoom gaat vrolijk door met de gratis toegankeljke sessies t.b.v. het radioprogramma Crossroads * Kadril komt terug met Paloma Negra * Nieuwe cd's liggen in de schappen of zijn in aantocht van Kadril, Gerard van Maasakkers, Wè-nun Henk, Richard Thompson & Iain Matthews.

Afijn, genoeg dus om ons op te verheugen in dit nieuwe jaar.
Voor iedereen een goed, gezond en muzikaal 2003 toegewenst!

Henk