Hoe zou het met Ambrozijn zijn?

- door Henk -
Wie wil weten hoe het met Ambrozijn gesteld is sinds Ludo Vandeau tijdelijk afhaakte, moet natuurlijk eens gaan luisteren. Wat ons betreft is het daar helaas nog niet van gekomen. Gisteravond stond het trio in Ingelmunster, vanmiddag om 15 uur (zo 6/6) is er een concert in Antwerpen. Je hoort en leest tegenstrijdige berichten. Oordelen lopen uiteen van 'afschuwelijk' tot 'beter dan ooit'.

Is de nieuwe cd van Ambrozijn trouwens al uit? Labadoux schreeuwde afgelopen weken van de daken dat in de Fagot in Ingelmunster de cd gepresenteerd zou worden (gisteravond dus). Maar in andere publicaties wordt die presentatie pas aangekondigd voor dinsdag 20 juli ('s avonds op het Kneistival in Knokke én op de Gentse Feesten). Vanmiddag staat Ambrozijn op het podium van de Heksenketel in Antwerpen (www.heksenketel.com), aangekondigd als een try-out. De website van Ambrozijn meldt (evenals die van Kloefmusic) dat de groep net uit de studio is en dat de cd nu afgewerkt wordt in de studio van Frits Sunderman, die ook de productie van de Ambrozijn-single A Song eerder dit jaar verzorgde. Daar zullen we het dus maar op houden.

Hoe bevalt de 'nieuwe' Ambrozijn zonder de bijdragen van zanger Ludo Vandeau? Een enkeling die de ruwe versie van de nieuwe cd hoorde heeft het over de beste Ambrozijn-cd ooit. Maar eerlijk gezegd hoor ik meer gemopper. Een muzikale maat mailde me: "Het nieuwe materiaal, veelal geschreven en gezongen door Tom Teuns in een amerikaans singer-songwriter idioom, is niet denderend en staat in schril kontrast met het flitsende instrumentale werk". Afgaande op de single A Song, concludeerde ik al dat het muzikale genre anders is dan voorheen. Meer singer-songwriter gericht. Amerikaanser met toch een westeuropese folky touch.

Een fikse stijlverandering dus. Komt daar het gemopper van? Je maakt mij niet wijs dat uitstekende muzikanten als Tom Theuns, Wouter Vandenabeele en Wim Claeys er opeens niets meer van kunnen. Dat zal het dus niet zijn. Iemand sprak de wijze woorden dat Ambrozijn de ommekeer beter onder een andere naam had kunnen maken. Overigens moet het andere genre voor de echte Ambrozijn-volgers niet verrassend zijn. In Griebo spelen Tom & Wouter al langer iets dergelijks. In dat duo zingt Tom Theuns naast enkele prachtige Johnny Cash-covers ook zelf geschreven nummers in het Engels, die minder indruk maken dan die covers. Toch is Theuns geen matig songwriter, gezien enkele sterke nummers die hij voor het 'oude' Ambrozijn schreef. Mogelijk is het een kwestie van enerzijds smaak en anderzijds wennen.

Op de site www.folkroddels.be lazen we een reactie na het concert van gisteravond in Ingelmunster van ene Iris. Ze is best enthousiast: …Heel energiek, bij momenten Bretoens en dan weer de Australische invloeden met de digeridoo (of oe schrijfde da) ook soms verrassend met een vleugje jazz en natuurlijk last but not least vollen bak folk (ik mag dat hier toch wel vrijgeven e?). Ze is prachtig, de nieuwe cd….

Na hun concert enkele weken geleden in Emmeloord klonken er andere geluiden in de Nederlandse pers. Met name kunstjournalist Dick Laning was teleurgesteld. Even een paar citaten uit zijn recensie die op 10 mei in dagblad De Stentor stond onder de veelzeggende kop 'Godendrank Ambrozijn verliest zijn eigen smaak':

…Ietwat bescheiden, ingetogen, ernstiger ook dan de muzikanten, was daar altijd Ludo Vandeau. Een zanger met een wat dromerige uitstraling. Die zich helemaal leek te verliezen in zijn muziek en het Vlaamse kwartet Ambrozijn een zekere mystiek bezorgde. Maar Vandeau heeft zijn makkers verlaten - althans voorlopig - en nu is Ambrozijn Ambrozijn niet meer. (…) Een trio dat met een hartverwarmende bezieling laat horen hoe tegendraads oude polka's, kinderliedjes en scottish ook kunnen klinken en dat combineert met op Amerikaanse leest geschoeide folk. Nog af en toe klinkt er Frans, waar dat de afgelopen jaren samen met het Nederlands zo ongeveer de voertaal was geworden van Ambrozijn. Het is bijna alsof het vertrek van Ludo Vandeau er zo hard mogelijk ingewreven moet worden, wanneer Tom Theuns al na enkele minuten een Engelstalige song inzet. (…) Vast staat dat Ambrozijn met de nu gepresenteerde koers niet half zo bijzonder is dan tot voor kort. Het nieuwe singletje A Song is zo mager als de titel doet vermoeden en steekt schril af bij het gekke, eigenzinnige 'Stemvlucht' van de tweede cd. Theuns is geen slechte zanger, maar komt niet in de buurt van de warme, diepe en mysterieuze stem van Vandeau. Wat wél blijft is het enthousiasme, het plezier en de kunde van drie rasmuzikanten. Of ze nou een stokoude Vlaamse dans spelen, een Ierse reel 'vervlaamsen' of een heerlijke wals laten horen - de virtuositeit, de inventiviteit en de beleving spatten er vanaf (…) Het is te hopen dat ze opnieuw een tegenhanger als Vandeau zoeken…

In het blad de Noordoost Polder schrijft recensente Truus Vegterlo lovender. "Maar", zo zegt ze "Het is mijn kennismaking met de groep, dus ik heb geen vergelijk. Kenners om mij heen moeten duidelijk even wennen aan de nieuwe setting". Zij roemt de gekende kwaliteiten van Ambrozijn. Ze geniet van de 'heerlijke, onnozele, smeuïge, humoristische Vlaamse aankondigingen, vol zelfspot'. Even nog twee citaatjes: …Experimenteren is eigen aan het gezelschap. Belangrijk is vooral een mooie klankkleur (…) Uiterst geconcentreerd zijn de spelers op elkaar afgestemd, geschoolde kwaliteit met onverwachte wendingen en steeds verrassende variaties. Na de pauze zijn de nummers intenser en is de sfeer losser…

Kennelijk valt er dus nog steeds genieten van Ambrozijns muzikaliteit. Er zijn niet meer zoveel kansen om dit nieuwe Ambrozijn live bezig te zien voordat de cd op 20 juli wordt gepresenteerd. Vanmiddag dus in Antwerpen en eind deze maand op 27 juni ver weg in Kroatië op het EBU festival. Dat wordt voor ons nog even geduld hebben.

Concertagenda Ambrozijn:
zo 6 juni 15 uur: De Heksenketel, Pelgrimstraat 22, Antwerpen
zo 27 juni EBU Folk Festival in het Small Roman Theatre in Pula Kroatië.
di 20 juli 20 uur op het Kneistival in Knokke Heist
di 20 juli 23 uur Gentse Feesten Groot Podium St.Jacob
vr 23 juli in noord-Frankrijk: 27, Place de la république, 59279 Loon Plage
za 24 juli Breughelproject Gaasbeek
vr 20 augustus Deerlycke Folkfestival