Steeds vaker succes voor folkgroepen bij popbandwedstrijd

De winst van de powerfolkband Matzko in twee popbandwedstrijden onlangs, waar we gisteren over schreven, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Matzko viel al eerder in de prijzen Het begint wel op te vallen dat jonge folk(achtige) bands momenteel hoge ogen gooien in het popcircuit. Je zou haast gaan denken dat er een omslag gaande is. LUA (Breda) 2x, nu weer 2x Matzko. Prachtig om te zien dat er - zeker in Brabant - van alles aan het ontstaan is: We nun Henk, LUA, Matzko, Kneedeep, Inner Strength, Folkaholics, Eaden, Tjanne. Goeie zaak voor de folk...

Overigens wordt de overwinning van Matzko op de Popov-bandwedstrijd in een verslag van Niels Guns in het Eindhovens Dagblad volledig terecht genoemd. Hier enkele citaten:

…Matzko is winnaar van de eerste Valkenswaardse bandwedstrijd van Popov. De powerfolkband uit Nuenen won ook de compositiewedstrijd met het nummer Kisses and Roses. Dankzij de overwinning mag de band twee dagen opnemen bij de Rich Road studio's in Valkenswaard….

…Veel ontliepen de deelnemende groepen elkaar niet tijdens de finale vrijdagavond in een goedgevuld café de Bel in Valkenswaard. De eerste groep van de avond, Melon, kreeg bijvoorbeeld in de voorrondes meer jurypunten dan Matzko. En om eerlijk te zijn bezat ook deze band alle ingrediënten om te kunnen winnen. (…) Toch leek het er nu op dat ze er niet alles uithaalden wat erin zat, waardoor ze een hogere klassering aan zich voorbij zagen gaan….

…de uitslag waarin Matzko uiteindelijk aan het langste eind trok, is inderdaad verdedigbaar. Ze hadden als afsluiter vooral bij de rustigere nummers misschien wat last van het ondertussen rumoerige publiek, maar verder staat hun powerfolk als een huis…