Doedelzakspelen, oorverdovend móói…
spaar je oren, gebruik een gehoorfilter

Renk van Oyen, de man achter Oude Muziek Brabant (www.oudemuziekbrabant.nl), kwam op de site van draailier en doedelzak een opmerking in het gastenboek tegen over iemand die gehoorbeschadiging had opgelopen door doedelzakspelen. Hij heeft deze pechvogel, Gustaaf Modderman, gevraagd hierover een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief van OudeMuziekBrabant. Renk vindt het van dermate belang dat hij het ook aan ons aanbiedt ter publikatie. En hij heeft groot gelijk. Lees mee, huiver, maar neem ook het advies van Gustaaf ter harte. Bescherm je oren met een gehoorfilter!

- door Gustaaf Modderman -
Als je, zoals ik, aan een nieuwe muziekhobby begint zie je door je enthousiasme vaak alleen maar voordelen en wuif je nadelen de eerste tijd weg. Want wat is er mooier dan muziek voort te brengen uit een eeuwenoud instrument (zelfs de Bijbel in 't boek Daniël spreekt erover), je kunt je zak op spanning houden en je weet na 3 lessen "Elsje fiederelsje" uit te brengen als ware het een nieuwkomer in de Megatop 40.

Zo ben ik dus begonnen en na de cursus op de muziekschool ben ik in een doedelzakkwartet me verder gaan ontplooien. Dan kom je ook met andere spelers in aanraking en wilde ik in januari 2001 wel mee naar de draailier- en doedelzakdag in Mourik. Een zonnige zondag met veel verschillende doedelzakoptredens en…tot slot een thuis ingestudeerd stuk met 50 andere spelers in de overakoestische kerk vertolken… man, wat een impact gaf dat.

Ja, op dat moment was ik echt ontroerd door zo'n vertolking van ieders hobby… maar in de weken erna ontwikkelde zich in mijn oren een piep, die steeds luider werd en me ging opvallen. Toch maar eens doorverwezen naar de KNO arts en die stelde vast dat mijn gehoor in de hogere frequenties flink was beschadigd en hij vermoedde - ook in combinatie met lucht persen in je zak - dat mijn binnenoor die overmacht van 50 spelers niet goed had doorstaan.

In je binnenoor zitten namelijk veerkrachtige trilhaartjes, die na elke geluidsdoorgave weer terugveren, maar bij mij zijn er een aantal plat gaan liggen en omliggende haartjes geven nu een stoorsignaal door naar mijn gehoorzenuw. Je kunt het oorsuizen (tinnitus) vergelijken met een fluitketel die op geluidssterkte 8 continu in je oren tettert. Afzuigkappen, computerapparatuur, blowers, beamers versterken dit geluid en als je moe of wat gestressed bent hoor je het ook sterker. Het oorsuizen is overdag nooit helemaal weg en je moet gewoon afleiding zoeken om niet gek te worden.

Ook de KNO arts in het Academisch Ziekenhuis kon me na een reflex-ooronderzoek en een gehoorzenuwonderzoek niet verder helpen met alleen de opmerking dat ik de rest van mijn leven ermee moest leren leven. Daarom ook mijn waarschuwing. ALS JE OOK MAAR EEN KLEIN PIEPGELUID NA HET DOEDELZAK BESPELEN IN JE OREN HOORT, SCHAF GEHOORFILTERS AAN! Die muziekfilters kosten een aardig bedrag, maar filtreren juist de hoge tonen voor een groot deel weg. Je houdt wel kijk op hetgeen je speelt.

Koop goede filters in de gehoorzaak. Ik heb nog een tijdje een tinnitus masker gedragen. Dit is een soort 'gehoorapparaatje' die zelf een suisgeluid geeft om je eigen suizen te overstemmen, maar die hielp echt niet. Na het uitdoen kwamen de suizingen zelf versterkt terug.

Nu 1,5 jaar verder probeer ik me erbij neer te leggen, maar wordt opstandig van de klakkeloosheid waarmee medespelers mijn problemen aanhoren en er niets mee doen. Want je hoort vaker dat men wat vreemds hoort na het bespelen van diverse instrumenten en gaat ermee om als ware het een klein nadeel dat niet opweegt tegen het mooie voordeel van muziekmaken. Ik hoop dat deze waarschuwing door jullie ter harte wordt genomen.

Vriendelijk groet,
Gustaaf Modderman, Veendam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.