Ambrozijn brengt volgende week single "A Song" uit

Ludo Vandeau: "Het is geen breuk; het wordt een sabbatperiode"

- door Henk -
Ambrozijn is ook zonder Ludo Vandeau nog springlevend. Volgende week verschijnt er een single van Ambrozijn, genaamd 'A Song'. De groep gaat met z'n drietjes stevig door, met gitarist Tom Theuns als zanger en natuurlijk Wouter Vandenabeele op viool en Wim Claeys op accordeon. Het repertoire wordt gebouwd rondom Engelstalige songs van de hand van Tom Theuns. Dat er sprake zou zijn van een 'breuk' tussen zanger Ludo Vandeau en de rest van de groep, wordt van beide kanten nadrukkelijk ontkend.

Ludo mailt ons desgevraagd:
"Het is alleszins géén breuk met Ambrozijn van mijnentwege. Integendeel, de muzikale broederschap blijft bestaan. Breken is een totaal verkeerd woord. Het wordt een sabbatperiode. Het hectische van het leven eist dat een mens af en toe stilvalt en nadenkt. Ik wil in de dingen die ik doe een frisheid en een soort verliefdheid bewaren. Afstand kan daarbij helpen.", aldus Vandeau.

Terug bij Ambrozijn?
Ludo Vandeau
zegt dus dat de muzikale broederschap blijft bestaan. Opnieuw met Ambrozijn volop aan de slag, houdt hij ook nog steeds voor mogelijk.
Vandeau: "De toekomst kunnen we niet voorspellen, maar ook voor ons zou het vreemd zijn nu met stelligheid te gaan beweren dat we ons muzikaal kind 'Ambrozijn' gaan verlaten. Tijd brengt raad. We hebben fantastische jaren achter de rug, uren en uren in de wagen, discussies en meningsverschillen, nieuwe liederen en verbluffende creaties, onverhoopte concerten en een publiek dat ons op handen draagt. Dat is prachtig. We nemen geen afscheid. Een muzikant moet voluit gaan voor zijn muziek, een pauze kan helpen om - nogmaals verliefd te blijven. We zijn geen juke-box of computerdiscette."

Om dat nog extra te verduidelijken vervolgt hij met:
"Ik wil niet opbranden in de dingen die ik doe. Zeker niet de muziek. Even afstand nemen en rust zoeken. We zijn al bijna zeven jaar bezig met het viermanschap Ambrozijn; ik vind het menselijk en zeer zinvol om er even mee te stoppen. Ik heb geen zicht op wat de toekomst gaat brengen; maar dat de kans er is, en dat die kans groot blijft dat we de muzikale folkdraad opnieuw opnemen, spreekt voor zich. We blijven muzikale spitsbroeders en dat blijft zo."

"Terzelfdertijd wil Tom ook de engelstalige liederen uitproberen en zelf zingen. Terzelfdertijd wil de hele groep een nieuwe adem vinden. Je kan het gewoon niet maken jezelf telkens opnieuw te herhalen; dat werkt slijtage in de hand; de vonk zou niet meer overslaan. Het is eigen aan Ambrozijn dat we straffe beslissingen willen/durven nemen. Terzelfdertijd is het gewoon een typische Ambrozijn-uitdaging om nieuwe wegen te verkennen."

Tom Theuns
En nieuwe wegen verkennen doet Ambrozijn dus volop, zij het nu zonder Ludo. Tom Theuns benadrukt dat het voor Ambrozijn nadrukkelijk geen sabbatical year wordt.
Theuns: "We nemen GEEN rustpauze, integendeel we vliegen er stevig in. Volgende week volgt onze single, we hebben een nieuw management, nieuwe platenfirma, we werken aan een volledig nieuw repertoire, maar zonder Ludo as simple as that."

Ook Tom Theuns sluit hernieuwde samenwerking in de toekomst niet uit.
Theuns: "In de toekomst is samenwerking met Ludo zeker mogelijk, dat zien we dan wel weer, dat hangt van onze inspiratie af. Er is zeker geen ruzie, we zijn trouwens niet gaan samenspelen omdat we vrienden waren maar omdat we muzikaal iets te vertellen hadden tegen elkaar. Alleen om die reden kan een groep een creatief bestaan leiden."

Over de verschillende gedaantes waarmee Ambrozijn op de podia te zien is zegt Tom:
"Ambrozijn is in wezen een trio - Wouter, Wim en ik - dat in verschillende vormen optreedt. Zo is er Balbrozijn (om bal te spelen), Filmbrozijn (begeleiding van stomme film) en Ambrozijn concert met Ludo. Die laatste formule hebben we nu al zes jaar en vier CD's, tijd voor iets anders."

Excuses
Ludo Vandeau
kan zich voorstellen dat luisteraars ontgoocheld zijn. Ludo: "Onze excuses hiervoor. Maar je moet eerlijk blijven in de muziek. Ik wil met m'n liederen, zingen en muziek die eerlijkheid nastreven. Trouw blijven aan m'n eigen aspiraties en inspiraties."

Overigens is Ludo geenszins van plan om op zijn lauweren te rusten.
Ludo: "Ik blijf intussen de tournee met Laïs afwerken, met Olla Vogala zijn we een cd aan het opnemen en blijven de concerten duren, met Bodixchel brengen we in januari een tweede cd uit en ook die concerten dienen zich aan. In het voorjaar brengt Gabriel Yacoub zijn live cd uit waarop ik meezing. De buitenlandse concerten doen we (Ambrozijn met Ludo, red.H) voort. Er zijn er nog enkele in België.etc. Ambrozijn wordt nu een driemanschap met instrumentale en engelstalige liederen; even een andere weg aftasten. De projecten waarin ieder zit blijven daarbij bestaan."

Geen ruzie
Waarna Ludo nog even korte metten maakt met een aantal rondwarende roddels: "Nog even dit: wanneer in de voorbije jaren Ambrozijn optrad zonder mij, had dit niks, maar dan ook niks te maken met slijtage of ruzies, zoals wordt beweerd. Dat doet pijn. Maar het gebeurde gewoon dat ik niet kón optreden omwille van andere engagementen in m'n leven; en aangezien ik toen vervangbaar was, waarom zouden de andere dan niet optreden? Maar dat was telkens omwille van onvoorziene omstandigheden. Zo hebben we ook concerten gedaan zonder bijv Wouter, ooit ook eens zonder Tom (met een vervang-gitarist). Maar die sublieme viool, of gitaar of akkordeon vervangen blijkt uiteindelijk gewoon onmogelijk."
"Ambrozijn blijft de beste, met of zonder mij," lacht Ludo. "Maar dat meen ik wel."