Prof. Giot: Een volledige opleiding voor zang duurt zeker 20 jaar

Begin juni publiceerden wij naar aanleiding van een artikel in de Vlaamse krant Het Volk een artikel onder de kop: Belgische stempedagoog pleit voor Minister van Zang. De betreffende stempedagoog, prof. Léon-Bernard Giot verduidelijkt nu zijn standpunt en neemt afstand van enkele kwalificaties die de journalist van Het Volk destijds bezigde. Giot begin juni in Het Volk: "Honderden koren vinden geen goede zangers meer, wedstrijden zetten geen zangers maar roepers op het podium". Het Volk-artikel stelde dat Giot zware kritiek had op BV's als Helmut Lotti, de Kolacny's met hun meisjeskoor Scala en stemcoach Peter Desmet (Clouseau, Axelle Red, Dana Winner, Idool 2003). Volgens Het Volk noemde Giot de situatie dermate nijpend dat er een Minister van Zang zou moeten komen om het zangonderwijs op te krikken.

Hier de uitgebreide toelichting van prof. Giot:

Waarde Redactie,
In het artikel, gepubliceerd in Het Volk beweert U verkeerdelijk dat ik zwaar uithaal naar Helmut Lotti, Peter De Smet, Scala, etc. Niets is minder waar:

1. Ik hield een pleidooi VOOR de invoering van een minister voor zang omdat de situatie hopeloos geworden is : er is geen enkele zorg voor een goede ademhaling, wél voor borstkanker, gezonde voeding, verkeersdoden, etc..

2. Een hele uitleg omtrent de juiste manier van ademen én van zingen werd echter door de Journalist moedwillig of niet volledig herleid tot één woord : vibrato. Voor mij perfect verstaanbaar en volledig correct maar blijkbaar is deze essentie U ontgaan : zonder vibrato is er geen sprake van ZANG !

3. De natuurlijke ademhaling ( reden waarom er een minister nodig is ) is een absolute must voor iedereen die wil spreken, zingen of blazen zoals het hoort vanuit een wetenschappelijke én artistieke benadering van het vak. Aangezien IEDER VAN ONS betrokken partij is bij één van deze drie onderdelen ( spreken, zingen, blazen ) is het absoluut noodzakelijk om vanuit de kleuterklas en dus ook op alle andere niveaus van ons onderwijs deze techniek te kennen, toe te passen, en over te brengen op onze jongeren. In België alleen spreken wij hierbij over een herscholing van 350.000 ambtenaren actief in het onderwijsnet ! ! !

4. Gezien de omvang van het gestelde probleem is het natuurlijk totaal belachelijk om slechts de enkele door de journalist aangehaalde schoolvoorbeelden van hoe het niet moet uit hun context te halen en mij als hofnar van dienst op te voeren...

5. Stijn Kolacny geeft zelf toe : "ik geef zelf de stem-coaching" ? ? ? ! ! ! Waar heeft hij dat geleerd ? Tijdens zijn piano- opleiding ? Of is het ook zo iemand die denkt dat zingen niet moet aangeleerd worden ! Probeer dat maar eens met een viool ! Een volledige opleiding voor zang duurt zeker 20 jaar !

6. Wie zich zonder énige vorming uitgeeft voor stem-pedagoog, stem-coach, enz. zal mij steeds op zijn weg vinden ! En wie kinder-stemmetjes verkracht zal vervolgd worden !

7. Mag ik er op aandringen het debat omtrent deze materie te willen opentrekken : ik ben bereid de nodige uitleg en voorbeelden te komen geven WAAR OOK TER WERELD, ook in Nederland dus !

Ziehier mijn coördinaten : Prof. Léon-Bernard Giot Dorpsplein, 15 B-9090 M E L L E tel. 00 32 (0) 476 431 990 ( 24 h. op 24 ) e-mail :Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.website : www.zangschool.net

EERDER GEPLAATSTE ARTIKELEN IN DE RUBRIEK OPINIE