Komende zondag opent Camerata Trajectina het programma Vrije Geluiden met liederen uit het Antwerps Liedboek. Ate Doornbosch zal ook aan tafel zitten bij presentator Hans Flupsen om te vertellen over zijn programma en de box Onder De Groene Linde.

Vroeger verzon en zong men liedjes als tijdverdrijf. In de winter bijvoorbeeld, als men moest wachten tot het water van de pomp weer ontdooid was. Moord, ongeluk, sex, overspel en (ongewenste) kinderen waren vaak aanleiding voor het maken van die teksten. Maar we zijn deze volkscultuur bijna kwijtgeraakt. Na eeuwen lang mondeling doorgeven, kon men zich het einde van het lied vaak niet meer herinneren. Ate Doornbosch begon eind jaren vijftig met zijn radioprogramma Onder de groene linde. Bijna veertig jaar lang ging hij op zoek naar deze oude liederen en probeerde ze in kaart te brengen. Camerata Trajectina laat ze horen: Het ensemble brengt onder andere een nummer uit 1545 over een minnaar die een blauwtje loopt.

Vrije Geluiden wordt op Nederland 1 uitgezonden, op zondag 6 december 2009 om 10:30 uur, herhaling op zaterdag 12 december om 09:00 uur. Zie ook: www.vpro.nl.