Morgen, zondag 1 april, is Vrije Geluiden gewijd aan de tiende verjaardag van Muziekpublique.

Midden in de Afrikaanse wijk van Brussel huist een bevlogen organisatie van wereld- en volksmuziekminnaars: Muziekpublique. Al 10 jaar verenigt Muziekpublique een verdeeld land met muziek uit zowel Vlaanderen als Wallonië en de hele wereld. In plaats van een taart met tien kaarsjes trakteert artistiek directeur Peter van Rompaey ons op artiesten die een bijzondere band hebben met zijn podium, label en interculturele ontmoetingsplek.

Mambu o.l.v. Osvaldo Hernandez Mapoles
Mambu o.l.v. multi-instrumentalist Osvaldo Hernandez Napoles laat ons kennismaken met weinig bekende instrumenten uit Latijns-Amerika. Zoals de boleadoras, percussie en dans ineen, ontleend aan de jacht van de gaucho's uit het noordwesten van Argentinië. En wat te denken van een ezelskaak waarop de bandleider een wel heel bijzonder ritmische wijze van tandenpoetsen loslaat?
http://www.osvaldoelmusico.com/

Hans Mortelmans & Groep
Hans Mortelmans zingt in Antwerps dialect, een liedtraditie die nagenoeg is uitgestorven met het verscheiden van de illustere troubadour Wannes Van De Velde. Waar Wannes zich door de Spaanse flamenco liet betoveren, vindt ook Mortelmans inspiratie buiten het Vlaamse bolwerk: de Sinti-swing van Django Reinhardt en de melodieën van Georges Brassens klinken duidelijk door in het oeuvre van zijn Groep.
http://www.hansmortelmans.be/

Khalid Izri trio
Berber-zanger en gitarist Khalid Izri kan in Marokko nauwelijks over straat, zo populair is hij. Bijgestaan door een percussionist en violist maakt hij zich in zijn teksten hard voor de rechten van de onderdrukte, oorspronkelijke bewoners van zijn land.
http://www.muziekpublique.be/nieuws/groepen/khalid-izri-151/?lang=fr

Uitzneing: 1 april 2012, 10:30 uur, Nederland 1, herlaling 8 april 9:00 uur, Nederland 1.