Vanavond, 4 mei 2012, wordt het Requiem voor Auschwitz van sinto-componist Roger Moreno nog uitgevoerd in Tilburg. Vanaf 22:55 uur zal op Nederland 2 een documentaire worden uitgezonden over de achtergronden en voorbereiding van dit project, in combinatie met een registratie van de uitvoering op 3 mei in Amsterdam. Requiem voor Auschwitz, een monument in muziek, beeld en woord
Requiem voor Auschwitz is een ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti-, en andere slachtoffergroepen met aandacht voor verleden en toekomst. Het vormt een levend bewijs van de kracht van cultuur tegenover discriminatie en uitsluiting.

De kern van de ontmoeting is de uitvoering van de compositie Requiem voor Auschwitz (2009) van de Nederlandse sinto-autodidact Roger Moreno Rathgeb. Deze wordt uitgevoerd door het Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van rom-dirigent Riccardo M Sahiti. Per land maken speciaal genode solisten dichters, acteurs en een groot koor deel uit van het programma. Vaste organist is de Nederlander Jan Raas.

De uitvoeringen worden omlijst door speciale exposities, een film- en documentaireprogramma en debatten. In mei verschijnt een digitale expositie op de websites van de samenwerkende partners. Deze gaat in op de recente geschiedenis en positie van Roma en Sinti in Europa. In Amsterdam vindt een internationale conferentie plaats over dit onderwerp, in samenwerking met het NIOD en de Anne Frank Stichting.

Requiem voor Auschwitz
Compositie: Roger Moreno Rathgeb (NL)
Orkest: Roma- und Sinti Philharmoniker (DE)
Dirigent: Riccardo M Sahiti (DE)
Solisten: Kristina Bitenc (sopraan), Kadri Tegelmann (alt), Gevorg Hakobjan (tenor), Laurent Deleuil (bas)
Zang Tilburg: Operakoor van Souvenir des Montagnards o.l.v. Lex Wiersma
Organist: Jan Raas
Presentatie; Zoni Weisz

Herdenking in Woord en Beeld
Requiem voor Auschwitz slaat de brug van verleden naar heden en naar de toekomst. Het project is een in memoriam voor alle slachtoffers van de Holocaust; een ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse-, Roma-, Sinti- en andere slachtoffergroepen. Tegelijk is het een pleidooi voor tolerantie, een krachtig statement, een culturele vuist tegen discriminatie en uitsluiting.

Tussen de acht delen van het Requiem door worden fragmenten van dagboeken van in verschillende kampen omgekomen slachtoffers voorgedragen. De citaten hebben een relatie met de intentie die de componist aan ieder deel meegaf.

Voordrachten in Tilburg: Eric Borrias en Karin Bruers. Zij leest een tekst voor uit het dagboek van de uit Tilburg gedeporteerde Jodin Helga Deen.

De overige uitvoeringen vinden plaats in Krakau, (1 aug) Boekarest (10 okt) , Frankfurt am Main (24 okt) , Praag (4 nov) en Boedapest (6 nov).

Uitvoering: Tilburg, Concertzaal Theaters Tilburg, 4 mei 2012,   20.45u
De uitzending op Nederland 2 begint om 22:55 uur. Aansluitend op de docu over het Requiem voor Auschwitz volgt het programma De Vergeten Holocaust, over het lot van Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie: http://www.nederland2.nl.