Het programma Vrije Geluiden van de VPRO op NPO1 duikt dit weekend in de wereld van het accordeon. Van Bach en Ierse folkmuziek tot jazz en moderne muziek. Een van de gasten komende zondag, 7 februari, is de Ierse trekzakspeler David Munnelly.

Het accordeon kent iedereen: zo'n trekzak met gezellige muziek voor bij een pilsje in de kroeg, tijdens een dagje shoppen in 'de stad', of juist als sentimenteel tranen-trekkend instrument. Twee alom bekende uitersten, maar er is nog veel meer. VPRO Vrije Geluiden besteedt er aandacht aan op zondag 7 februari met drie muzikale gasten.

Accordeonist Vincent van Amsterdam is één van de vier finalisten van het Dutch Classical Talent concours. Bij Vrije Geluiden speelt hij op z'n accordeon muziek van Bach en van de Noorse componist Arne Nordheim. De vernieuwende en eigentijdse accordeonist Rik Cornelissen weet het accordeon neer te zetten als een modern en veelzijdig instrument. Hij is te gast met zijn ensemble Tocar. De Ierse knoppentovenaar David Munnelly begon op zevenjarige leeftijd Ierse accordeon te spelen en groeide uit tot een grootmeester. Hij is een inventieve muzikant die de traditionele Ierse instrumentale muziek graag een eigen vorm geeft.

Het programma Vrije Geluiden wordt uitgezonden op zondag 7 februari 2016 om 10:30 op NPO1.
Een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=_VoqhxZ11q0&feature=youtu.be.

Zie ook: http://www.vpro.nl/vrije-geluiden.html