Op zondag 20 januari is Mathijs Leeuwis met zijn project Galibier een van de gasten bij het VPRO-programma Vrije Geluiden op NPO1. Het wordt een aflevering van instrumentalisten, naast Leeuwis zijn ook nog flamencogitarist El Periquin en celliste Nuala McKenna te zien en te horen.

Eigenlijk had Peter Kalb profvoetballer willen worden maar hij staat nu alweer dertig jaar bekend als de flamencogitarist ‘El Periquin’. Peter Kalb is opgeleid door onder meer Paco Peña, op het Rotterdams Conservatorium; maar ook in Spanje studeerde hij, onder meer bij de moderne flamencogitarist Manolo Sanlucar.

Mathijs Leeuwis pakte de pedal steel op om een concept-album te maken over het fietsen in de Alpen. Leeuwis is zelf fervent gaan fietsen nadat hij erachter kwam dat zijn grootvader een verdienstelijk amateurwielrenner was geweest. Rond hetzelfde moment was hij al gaan experimenteren met de pedal steel. En al fietsend in de Alpen dacht hij: ‘Die open vergezichten, en de open klanken van de pedal steel, dat moet toch te combineren zijn?’ Dat werd dus het project GALIBIER.

De jonge Duits-Ierse celliste Nuala McKenna groeide op in een muzikale familie; ze was pas acht toen ze haar eerste cellolessen kreeg. Ze studeerde onder meer bij de befaamde Jean-Guihen Queyras, en hoopt volgend jaar haar master-studie af te ronden in Stuttgart. Dit seizoen is ze een van de laureaten van Dutch Classical Talent, het talententraject van Radio 4 en de belangrijkste Nederlandse concertzalen.

Het programma Vrije Geluiden wordt uitgezonden op zondag 20 januari 2019, om 10:30 uur op NPO1
Zie ook: https://www.vpro.nl/vrije-geluiden.html