Deze dagen enkele aardige folk- en
rootsprogramma's op radio en tv

Wie deze dagen geen zin heeft in jaaroverzichten, oliebollen, vuurwerk etc kan troost vinden op radio en tv. Jarenlang werd in de nacht van oud op nieuw door de BBC uitgezonden vanuit Edinburgh, waar dan meestal top-folkmuzikanten optraden. Dit keer vermelden de programma's niets van dit al. Wel die nacht Jools' annual hootenanny met live optredens van o.a. Jools Holland and his Rhytm and Blues Orchestra, Ms Dynamite, Tom Jones en Solomon Burke. Ongetwijfeld mooie live-momenten, maar nou niet echt folkie.
Wat betreft zijn er betere tips:

Salsa door Rumbatá
Het VPRO-radioprogramma De Wandelende Tak laat vanavond tussen 19 en 20 uur op Radio 4 live-opnamen horen van een concert dat de salsagroep Rumbatá op 7 oktober j.l. gaf in Studio Desmet. Al bijna twaalf jaar lang streeft de salsagroep Rumbata naar een eigen en volwassen salsastijl. Geleid door de Colombiaanse percussionist Jaime Rodriguez, combineert Rumbata elementen uit de jazz met originele salsamuziek, uitgevoerd door musici uit diverse windstreken.

Cranberries
Vanavond op TV Nederland 2 van 23.50 tot 00.25 uur The Cranberries - Live at Vicar Street.

Accordeon Tribe
Drie dagen lang, op 1, 2 en 3 november vormden in Nijmegen de Stadsschouwburg, Concertgebouw De Vereeniging en de Antonius van Paduakerk het podium voor een twintigtal groepen en combinaties tijdens de Music Meeting.
Het concert van een van die groepen, Accordeon Tribe, zendt de VPRO-radio dinsdagavond uit van 19 tot 20 uur op Radio 4. Accordeon Tribe (Finland/Zweden/ Slovenië/ Oostenrijk/VS) trad op zondag 3 november in de loop van de middag op in de Nijmeegse schouwburg. De New Yorker Guy Klucevsek bracht het kwintet in 1996 bij elkaar voor een gelegenheidsconcert. Sindsdien hebben de vijf accordeonisten succes geoogst tijdens diverse festivals en concerten in Europa en Amerika. In Accordion Tribe wordt de jazz- en avant garde-ervaring van Klucevsek gepaard aan de virtuositeit en perfectie van de Finse folkmuzikante Maria Kalaniemi, de ingenieuze melodieën van de Zweed Lars Hollmer, de experimenten van de Sloveen Bratko Bibic en de blinde Oostenrijker Otto Lechner; hij voorzag het begrip wals van een nieuwe dimensie.

Beste van 2002
Op de BBC Radio 2 draait Mike Harding woensdagavond tussen 21 en 22 uur de beste folkplaten van 2002. Het Vlaamse radioprogramma De Groote Boodschap doet dat ook op donderdagavond van 21 tot 23 uur op Radio 1.

BBC 4 Folknight
De enkeling die de Engelse tv-zender BBC 4 kan ontvangen zit aanstaande zaterdag gebeiteld met een hele avond en nacht folk en roots. Om 20 uur begint het programma met een terugblik op het Cambridge-festival van afgelopen zomer met ondermeer Eliza Carthy, Mark Radcliffe, John Prine, Iris DeMent en The Be Good Tanyas. Vanaf 22 uur volgt een documentaire van anderhalf uur over Martin Carthy and Friends. Dan Christy Moore Uncovered om 23.30 uur, Down from the Mountain (met o.a. Emmylou Harris, Gillian Welch, John Hartford, Alison Krauss) om 00.55 uur en Nick Drake: A Skin Too Few om 02.30 uur.