Radio Klara-prijs voor
cd "Speelman gij moet strijken"

In het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel zijn de muziekprijzen uitgereikt van Klara, het klassieke radionet van de VRT. Ruim 2000 luisteraars stemden mee.

De publieksprijs in de categorie wereldmuziek gaat naar "Speelman gij moet strijken" - Diverse uitvoerders - EUFODA 1335.
Deze cd behoort bij de 8-delige reeks Traditionele Muziek uit Vlaanderen, die met nieuwe opnames een overzicht geeft van de rijkdom en de veelzijdigheid van de Vlaamse volksmuziek. Het gaat om een coproductie van Eufoda en Klara. Samensteller en bezieler van de reeks is Paul Rans, producer traditionele muziek bij Klara.

De tweede prijs is voor de cd Silk Road Journeys, When Strangers Meet - Yo-Yo Ma & The Silk Road Ensemble - SONY Classical.
De derde prijs voor Van Antwerpen tot Parijs / De la Seine à l' Escaut - Rans & Flagel - EUFODA 1307.

De cd 'Speelman, gij moet strijken' biedt een overzicht van het volkse instrumentarium in Vlaanderen, en van de dansmuziek die erop werd gespeeld. Speelmannen waren inderdaad vaak strijkers: tot een heel eind in de 19de eeuw was de viool het dansinstrument bij uitstek.
In de periode tussen 1550 en 1650 speelden op boerenfeesten ook vaak een doedelzak of een draailier ten dans. Na 1500 werd het duo van fijfer en trom de geijkte formatie voor optochten en ceremoniële muziek in openlucht.
De steden hielden er bovendien kleine professionele blaaskapellen op na. Vanaf het eind van de 19de eeuw wierp een nieuwkomer zich op als hét instrument van de kleinere dansfeesten: het accordeon, dat melodie, harmonie en ritme voordelig combineerde in één instrument.

In eigen kring speelden de mensen op een reeks andere instrumenten. Heel populair waren de mondtrom en diverse soorten van blokfluiten. Een huismuziekinstrument met een oude traditie was de hommel, zowat het enige volksinstrument dat ook meisjes en vrouwen bespeelden.

Daarnaast laat de cd enkele ongewone instrumenten horen, zoals de fonoviool, de koehoornfluit en de voetbas.
De cd 'Speelman, gij moet strijken' bevat meteen een beknopte geschiedenis van de volksdans in Vlaanderen. Op enkele gezongen rondedansen na, is deze cd volledig instrumentaal.

Onder de uitvoerenden onder anderen:
Wim Becu, Peter Everaerts, Jan Smed, Wim Claeys, Wouter Vandenabeele, Iep Fourier, Stefan Timmermans, 't Kliekske, Het Brabants Volksorkest, De Meijt op Solder, Marleen Leichert, Simen van Mechelen, Wim Becu, René van Laken, Peter Everaerts, Jan Smed, Bernard Vanderheijden, Limbrant en De Kleine Compagnie