Tour door Z-Afrika van Cuby and
the Blizzards op VPRO-radio

In een stampvolle Poort van Amsterdam in Johannesburg heeft de Nederlandse bluesband Cuby and the Blizzards een tiendaagse toernee door Zuid-Afrika afgerond. De Poort van Amsterdam is de enige echte Nederlandse kroeg in Johannesburg.

De veelal Nederlandse bezoekers gaven de 61-jarige Harry Muskee en diens begeleiders een warm onthaal. De toernee was een initiatief van Nederlandse zakenmensen in Zuid-Afrika, onder wie ING-directeur Bastiaan van der Knaap. Die vond dat Cuby & the Blizzards een passende bijdrage konden leveren aan de herdenking van de komst van Jan van Riebeeck naar Zuid-Afrika. Dat is dit jaar precies 350 jaar geleden.

,,Ik heb hier niet alleen opgetreden voor rijke mensen'', zei Muskee na afloop van zijn laatste optreden. ,,Wij hebben ook gespeeld in een township bij Pretoria. Ach man, dat was geweldig. Hele straten waren daar uitgelopen om naar ons te luisteren.''

Muskee beschrijft zijn eerste bezoek aan Zuid-Afrika als een muzikaal avontuur en als een schokkende confrontatie met de gevolgen van aids. Hij is onder andere in het Cotland Baby Sanctuary geweest, een opvangcentra voor kinderen met aids. De concerten in Zuid-Afrika waren ook bedoeld om geld in te zamelen voor het bestrijden van de ziekte.

De ervaringen van Cuby and the Blizzards in Zuid-Afrika zijn binnenkort te beluisteren in drie uitzendingen van het VPRO-radioprogramma De Avonden op 17, 24 en 31 december.
Bron ANP