Live-opnamen van I Muvrine
zondag op Vlaamse tv

Het tv-programma Plankenkoorts op de Vlaamse tv brengt zondag van 13 tot 14 uur opnames van een concert van de Corsicaanse groep I Muvrini. I Muvrini is een groep op wereldniveau, die zijn indrukwekkende polyfonische gezangen verwerkt tot hedendaagse popsongs en chansons.

I Muvrini is al jaren het belangrijkste culturele exportproduct van Corsica. De veertienkoppige band van de gebroeders Bernardini, opgericht in 1980, heeft inmiddels vijftien albums op haar naam staan.

I Muvrini begon als a capella zanggroep, gespecialiseerd in polyfonieën, een zangvorm die op Corsica alom aanwezig is. Dat levert fraaie nummers op als Requiem en Ecco Bella. Alain, wat boersiger dan zijn broer, zingt het hardste, maar de stem van Jean-Francois is wat soepeler.

Het mooist klinken ze als ze ondersteund door nog drie Corsicaanse zangers a capella zingen. Maar Jean-François en Alain Bernardini koppelen de traditionele zang van het eiland ook aan hedendaagse popmuziek. Dan worden de melancholische deuntjes vaak kitcherig zwaar aangezet.