A4-radio: klassiek met nu en dan volksmuziek

Afgelopen week beleefde het klassieke-muziek-programma A4 de duizendste uitzending via Radio 4 (elke werkdag van 16.30 tot 18.00 uur). De muziek komt van cd"s die net in de winkel liggen, de gast komt iets vertellen omdat hij of zij wat nieuws gaat doen en elke dag zijn er nieuwsberichten over klassieke muziek.
Met A4 tracht de redactie het hele brede terrein van klassieke muziek te bestrijken. Er is aandacht voor het opnieuw uitkomen van de bekende klassieke stukken, maar ook alles ,,daar omheen"" krijgt aandacht.
Presentator Lex Bohlmeijer zegt tegen Dolf Rogmans in enkele Wegener Dagbladen: ,,We richten ons op muziek die authentiek is. Daar zit ook wel eens jazz bij of volksmuziek . Nooit popmuziek". Hier nog wat citaten uit het interview:

…Ondanks dat voor velen rond klassieke muziek het imago van oud en stoffig hangt, is de wereld van de klassieke muziek springlevend. Bohlmeijer: ,,Elke maand komen er honderden nieuwe cd"s uit. Weliswaar klagen de grote platenmaatschappijen dat het allemaal wel erg veel is en dat hun miljoenenwinsten wat teruglopen. Vandaar dat zij het wat rustiger aan doen. Maar er zijn de laatste tijd veel kleine labels bijgekomen die mooie muziek uitbrengen. Er gebeurt gewoon erg veel…"

…Bohlmeijer peinst zich regelmatig het hoofd suf over hoe er meer luisteraars te trekken zijn richting Radio 4. ,,Onbekend maakt onbemind. Dat geldt voor klassieke muziek en voor A4. Toch is ons programma niet elitair. Ik vermijd jargon en ik ben ook niet klassiek geschoold. In ben een enthousiaste leek die zijn hartstochtelijke liefde voor klassieke muziek probeert over te brengen…"