Groote Boodschap haalt met Rosina de Peira
herinneringen op in de reeks WORTELS

Het folkprogramma op de Belgische Radio 1, De Groote Boodschap, start een achtdelige reeks onder de noemer Wortels. In acht afleveringen mijmeren evenveel muzikanten en muziekliefhebbers over hun geboortestreek en alles wat daarmee samenhangt: jeugdherinneringen, streekliederen, de couleur locale... tot in de de plaatselijke potten en pannen toe! Wortels dus in elke betekenis van het woord.

Wortels is er elke donderdag van juli en augustus, van 22 tot 24 uur behalve op 1 augustus, als de uitzending van De Groote Boodschap rechtstreeks komt vanuit het Muziekcentrum in Dranouter, i.v.m. folkfestival Dranouter op 2, 3 en 4 augustus.

Reporter Marc Vandemoortele trok ondermeer naar de Pyreneeën, Umbrië en Yorkshire, en ontmoette er de belangrijkste lokale folkartiesten. Telkens staat de muziek centraal, maar de regionale keuken is nooit ver weg: eend uit Frankrijk, lasagne zoals het hoort, Yorkshire pudding, haring in amandelschilfers, Spaanse tapas en Keltische toverdrank. Wie al dat lekkers wil uitproberen, vindt na elke aflevering de recepten op de Radio 1-website of kan ze bestellen bij de redactie (levering: september).

Morgenavond (donderdag 4-7-2002) gaat de eerste aflevering van Wortels over Rosina de Peira. Zij was in de jaren zeventig en tachtig een gevierde zangeres (de Oum Kalsoum van Occitanië, beweert een jongere collega). Zij houdt nu een hotelletje open op een adembenemend mooie plek aan de voet van de Pyreneeën. Rosina haalt herinneringen op aan haar jeugd in de Ariège, toen een arme streek maar vandaag ingepalmd door rijke Parisiens. www.radio1.be