Afsluitende Pinkpopact
Rammstein wilde niet op tv

Het optreden van de Duitse metalformatie Rammstein, de afsluitende act van Pinkpop 2002, is gisteravond niet rechtstreeks te zien geweest op Nederland 3. Sterker nog: de show mocht helemaal niet worden gefilmd.
Volgens de NPS-medewerkster is het de tweede keer in successie dat de omroep een optreden niet (live) mag uitzenden. Verleden jaar gebeurde dat met een show van de Amerikaanse band Limp Bizkit.
Platenmaatschappij Universal-Nederland heeft nog geprobeerd Rammstein over te halen het optreden wel te laten uitzenden, maar dat is niet gelukt. ,,Omdat de band 30 juni in Gelredome Arnhem staat, wordt daar een dvd gemaakt. Dan hebben de artiesten alle touwtjes in handen, in tegenstelling tot op Pinkpop. Bovendien zijn ze bang voor illegale beeldopnamen, zogenoemde bootlegs. Verder willen ze een mysterieuze sfeer rond de band kweken, en daarom willen ze geen tv-uitzending'', gaf een Universal-woordvoerder aan.

Pinkpop heeft maandag ruim 60.000 bezoekers naar het evenemententerrein in Landgraaf getrokken. Traditioneel gold de slotdag van het driedaagse evenement als de meest aansprekende. Hoewel de topacts dit jaar meer waren gespreid over het pinksterweekeinde (Live en Heather Nova op zaterdag, Lamb en Faithless op zondag), was de maandag het zwaarst bezet met publieksfavorieten.
Naast showmetalband Rammstein ging het om artiesten als Macy Gray, Kane, Muse, System of a Down, Jewel en Lenny Kravitz. In totaal gaven zestien bands optredens op twee podia en in de 3FM tent.

Zo'n 50.000 hadden een kaartje voor de Pinkpop-camping aangeschaft, 15.000 meer dan vorig jaar. Zaterdagmorgen werden de campinggasten, vaak net bezig met het opzetten van hun tent, geteisterd door een hevige regenbui. Daardoor veranderden de campings in modderbaden. Zaterdagavond was het weer droog in Landgraaf.
In de nacht van vrijdag op zaterdag verdrongen zich al duizenden mensen bij de toegangspoorten van de campings. Eigenlijk zouden die pas om 12.00 uur open gaan, maar dat werd eerder. Om 06.00 uur zwaaide het toegangshek van Camping A open en zwalkte de menigte van veelal beschonken jongeren het terrein op. Zaterdagmiddag om 17.00 uur begon het muziekspektakel met een optreden van Supergroover in de 3FM-tent. In de avond kwamen publieksfavorieten als Bush, Heather Nova en Live op het podium.