Image
Het winnende album

Klara-muziekprijs voor album Kabonka
vormt bevestiging voor Ambrozijn

-door Henk-
Ambrozijn heeft voor het album Kabonka (Alea Wild Boar Music WBM 21038) de Klara-muziekprijs 2003 voor de beste wereldmuziek-cd ontvangen. Zaterdag werd de prijs uitgereikt tijdens de viering van de derde verjaardag van Klara, de culturele zender van de Vlaamse omroep VRT.
Voor Ambrozijn-gitarist Tom Theuns, die een sterk bepalende inbreng had in Kabonka, is de prijs een bevestiging van het gevoel dat hij had na de afronding van het album: "Toen Kabonka af was, waren we met heel de groep en de producer heel erg tevreden (over de composities, teksten,de uitvoering en de klank) en dat doet deugd omdat je dan niet als enige er zo over denkt (wat me wel al eens is overkomen)."

"Ambrozijn zijn de jonge Turken van de folk en zij brengen kwaliteitsmuziek met een vleugjes humor", aldus Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen die de prijs overhandigde.

Overigens is onlangs nog een album uitgekomen van Ambrozijn dit keer in samenwerking met Paul Rans (ooit Rum). Dit gezamelijk project De Hertog van Brunswyk waarmee Rans en Ambrozijn gedurende twee maanden langs de podia trokken is nu vastgelegd op cd. Daarvan publiceren wij vandaag de recensie in onze rubriek cd-recensies.
Maart 2004 duikt Ambrozijn de studio in voor de volgende reguliere Ambrozijn-cd.

Over de categorie muziek waarin Ambrozijn zou moeten worden ingedeeld vonden we een mooie alinea op het Belgische internet-magazine kingkong:
…"Wat is folk?" Op een gegeven moment stellen de mannen van Ambrozijn zelf de vraag. Feit is dat je helemaal geen folkie hoeft te zijn om je te laten meedrijven op de soms heel speelse, soms intrieste melodieën van het Gentse viertal. Neen, folklore is het niet. Traditionele muziek evenmin. Oké, hier en daar vertrekken ze van bekende melodieën uit de tijd dat mensen zich op straat of op café nog aan gezangen overgaven. Maar behalve dat ze met akoestische instrumenten werken - een simpele gitaar, een viool en een accordeon - en hun stemmen de helft van het werk laten doen, is hun muziek niet bepaald traditioneel te noemen.Jawel, ze hebben aandacht voor de melodie. So what? Alsof het zonde is als het klinkt! Neen, wie eenmaal Ambrozijn heeft gehoord, moet niet overtuigd worden van de kwaliteiten van het mannelijke kwartet…

Ambrozijn treedt overigens ook nog op onder twee andere namen: Balbrozijn is een onvervalste balgroep. In Filmbrozijn begeleiden ze live de stomme film 'Girl Shy' uit 1924, van en met Harold Loyd.

Een jaar geleden gaven wij Kabonka in onze rubriek cd-recensies een dikke negen. Hier een citaat uit de recensie:
Kabonka is namelijk verslavend. Prachtige vocalen en opzwepende maar ook meeslepende instrumentalen, je kent het allemaal van hun eerdere cd's. Ook Kabonka is ervan doordrenkt. Maar de humor, het speelse, de fratsen, de kapriolen die de knappe muziek in een liveconcert zo genietbaar omringen, waren nog nooit zo overduidelijk geïntegreerd op een Ambrozijn-cd als nu…

OBLOMOW
Gerry De Mol
, gitarist/componist/zanger van de genomineerde groep Oblomow - die eveneens genomineerd was met het album Ya'Waaw - toont zich een sportief verliezer:
"Het is jammer, maar het is helemaal niet zo erg te verliezen van een goeie cd. Daar kan ik best mee leven. Ambrozijn is al jaren langer bezig en dan bouw je aan een groter publiek dat voor je kan stemmen. Wij zijn daar nog volop mee bezig. Ik vond het al een hele eer om genomineerd te zijn en tussen die andere schitterende cds te staan. En het is de jongens van Ambrozijn gegund. We willen ze het volgende keer wel nog moeilijker maken, al was het maar om onszelf en hen te verplichten mooie cds te blijven maken".
De Mol komt al snel met een eerste poging tot revanche. Half januari verschijnt namelijk het debuut-album van een ander project van hem: Kleine Blote Liedjes, waarin Eva Deroovere (ook Oblomow/Kadril) de voortreffelijke zang voor haar rekening neemt.

GENOMINEERDEN
Behalve Oblomow met Ya'Waaw en Ambrozijn met Kabonka waren voor de Klara-muziekprijs in de categorie wereldmuziek ook genomineerd Masters of Persian Music met Without You, Samir Joubran met Tamaas, Traditionele Muziek Vlaanderen vol.8 met Mogen Wij Vreemd Gaan? en Anouar Brahem met Le Pas du Chat Noir.

Naast wereldmuziek waren er muziekprijzen voor klassiek (Het Huelgas Ensemble met Missa praeter rerum seriem) en jazz (Chris Joris met Out of the night). De beste internationale cd kwam van Zehetmair quartett en de beste Vlaamse productie van het Bl!ndman Saxophone Quartet. De winnaars kregen een origineel zilveren beeldje van Kathleen Frisson.

WANNES VAN DE VELDE
De Klara-Carrièreprijs ging naar Wannes Van de Velde. Deze prijs is een eerbetoon aan een Belgische musicus met internationale uitstraling.
Wannes Van de Velde (66) wordt door het Klara-team "het boegbeeld van de volkszang in Vlaanderen" genoemd. Hij is ook dichter, vertaler, beeldend kunstenaar, toneelauteur en flamencogitarist.
De Klara-carrièreprijswinnaar werd niet verwacht bij de uitreiking. Hij ondergaat immers chemotherapie voor leukemie. Maar tot veler verrassing was hij er wel. Hij toonde zich zeer ingenomen met de prijs. Ook complimenteerde hij zijn artsen dat ze hem in staat gesteld hadden bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn.

Klara-producer/musicus Paul Rans over Van de Velde: "Wannes is een boegbeeld van het hele Vlaamse culturele leven. Hij heeft, zonder enig nationalisme, een traditie hooggehouden".
Wannes Van de Velde bracht in 1966 zijn debuut-elpee uit. Met "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen", titelsong van de Belgische film "Home sweet home" uit 1972, brak hij echt door. Bij theatergroep De Internationale Nieuwe Scène werkte hij mee aan Dario Fo's "Mistero Buffo". Binnenkort komt de eerste cd uit van Water en Wijn, Van de Veldes zanggroep die ooit voor het Poesjenellentheater met dezelfde naam werkte.