De twintigste editie van Europalia in België presenteert van 4 oktober tot 21 februari de rijke Russische cultuur in al haar verscheidenheid. Op het programma staan honderden evenementen: tentoonstellingen, muziek, dans, literatuur, wetenschap, mode en astronomie. Deze hele week kleuren de VRT-Radio 1-programma's Russisch. De Groote Boodschap belicht donderdagavond de actuele folkmuziek in Rusland, zoals het programma Shuffle dat a.s. zaterdag doet met de hedendaagse Russische popmuziek.
Hubert & Andries Boone trokken op tournee met diverse groepen door een aantal Russische staten en vertellen over hun reiservaringen. Hubert Boone (Het Brabants Volksorkest, Limbrant) heeft er nog vele contacten als musicoloog en hij maakte er ook opnamen. In De Groote Boodschap laat hij ondermeer opnamen horen van groepen uit Ossetië. Hubert Boone is ook verantwoordelijk voor het overkomen van de groep Shuvyr uit de Mari-republiek, die in het kader van Europalia Rusland een aantal concerten in België geeft.

Ook Natalia Jevsukova wordt voorgesteld, een zangeres en balalaïka-speelster uit Siberië, die in België is komen wonen. Verder is er een gesprek met de Armeense zangeres en pianiste Naïra Mnoian, die met haar groep Bradyaga de cd Promesses uitbrengt (Home Records). En er zijn concertfragmenten van Marina Kapuro, de inzending van de Russische radio voor het ERU-festival van Gdansk afgelopen zomer.

Progress Festival
Een van de in het oog springende onderdelen van Europalia Rusland is het Progress festival begin december in de Gentse Vooruit met o.a. concerten van Nado Podoematj (een Russische variant van Think of One met tuba, trombone, percussie, gitaar, opzwepende ritmes, een beetje dada-fanfare, krachtige improvisaties) en Evelina Petrova (accordeoniste en vocaliste die de Iva Bittova - magische Tsjechische violiste en performer - van Rusland wordt genoemd. Ook zij put uit de rijke volkscultuur en gebruikt die als bron voor haar gedreven improvisaties). Bovendien treedt naar verwachting Sergej Starostin daar op als gast bij het jazzy Volkov trio. Klarinettist Sergej Starostin verwierf faam door zijn gedurfde vermenging van Rusische volksmuziek met onder andere jazz en rock. Hij is artistiek leider van de progressieve folkband The Farlanders, lid van het Moscow Art Trio en werkte samen met les Voix Bulgares en Mari Boine.

Het volledige overzicht van Europalia Rusland vind je op www.europalia.be.

De Groote Boodschap wordt elke donderdagavond uitgezonden op VRT-Radio 1 van 21-23 uur. Het programma is ook te (her)beluisteren via www.radio1.be.