Even op en neer naar Italië
voor Fiamma Fumana Live

Fiamma Fumana speelde afgelopen zaterdag live in de "Magic Bus" club, Marcon/Venetië. Folkwoods-organisator Tinus Kanters was uitgenodigd en reed even een weekeindje op en neer. Hij zag en pasant ook nog Jim Moray en de spetterende DJ Stefano Miele. Voor Folkforum.nl schreef Tinus Kanters bijgaande reportage:

- Door Tinus Kanters -

Zaterdagochtend vroeg aangereden naar Italië. Om 6 uur 's avonds aangekomen in het hotel vlakbij de zaal (dank aan Alberto voor het regelen!), effe liggen, happie Italiaans eten en om half 10 naar de club. Die was nog dicht……

Om 10 uur ging de zaak (een grote hal op een verlopen industriegebied, beetje jaren 70 neo-hippie aangekleed, met een totaal foute security en dito bardames -Fellini komt in je boven- vormden het decor voor de optredens.) Onder de noemer New World Beat festival speelden Jim Moray (helaas stukken minder overtuigend dan de week ervoor in Tilburg), Fiamma Fumana en de Napolitaanse DJ Stefano Miele.

Terwijl steeds meer verbaasde clubbezoekers -wat doet die doedelzak hier in mijn club?!!!- binnenkwamen gaf Fiamma een razend goed concert voor een kleine club geïnteresseerden. Het optreden had nog meer spanning en intimiteit dan het ook al goede optreden op Folkwoods in 2003.

Alberto (zang, accordeon, gitaar), Fiamma (zang, maar dan echt goed!!), Medhin (loops, samples, live-sounscapes, zang) en Jessica (piva emiliana, fluiten, bas, zang) zijn in staat om dancebeats, samples, Bretonse tunes en Italiaanse volksliedjes te mengen met stijlen die doen denken aan AedO, Varttina, Lais en Bjorn te mengen tot een fantastische Italiaanse Frito Misto, en zo smaakt het ook.

Je kent alle ingrediënten natuurlijk wel, maar de samenstelling van het gerecht/de muziek is zo verrassend, dat het een geheel eigen plek op de muzikale menukaart waard is en ook krijgt. Op een duidelijk traditionele basis wordt een mooie, maar niet overdreven, electronische saus gegooid door een enigszins schuchtere, maar overtuigend mixende Medhin. De stem van Fiamma is knisperend breekbaar, en dan weer zo snoeihard dat de dames van Varttina het schaamrood op de kaken zouden krijgen. Tegelijkertijd staat "Lady" Jessica Lombardi als een standbeeld te bassen, te fluiten of de -speciaal gebouwde- doedelzak te spelen. Menig Ierse whistler kan er een puntje aan zuigen! Op de achtergrond gitaart of harmonicaat Alberto de muzikale balans in het geheel.

Op gegeven moment werd er zelfs gedanst door het publiek, wat duidelijk moest wennen aan de muziek, maar massaal applaudisseerde voor Fiamma Fumana. Zeker na het live ontzettend sterk gezongen Bella Ciau ging men uit zijn dak.

In de Swingclub ging vervolgens DJ Miele verder. Ongelofelijk wat deze Italiaanse Tiesto van wat folk-plaatjes kan bakken. Ik ga hem beslist aanbevelen bij de dance-organisatoren van Nederland. Harde beats op Klezmer-muziek, Italiaanse ballads met loops en scratchen! En weer volop swingen natuurlijk. Fiamma voorop. ….en de securityman, type motorman met foute gouden kettingen, zag dat het goed was en lurkte aan zijn longneckflesje Heineken, zijn 15e flesje, zeker….

De nieuwe (2e) cd "Home" is in Amerika uit sinds begin februari. In april (nadat er eerst nog een tourtje in IJsland wordt afgewerkt) komt de cd uit in Italië. Belgie en Nederland worden (helaas) voorlopig niet voorzien. De enigste kans is dus dat we in Nederland en Belgie ons best gaan doen om deze band te (laten) boeken op festivals!
Tot die tijd moet je het doen met 2 stuks mp3 tjes op de site (www.fiamma.org) die ik nogal vlak vindt. Fiamma moet je live zien, zoals ook een pizza bij de Italiaan beter smaakt als een Appie Heijn diepvrieskoek.