Op 20 mei sluit de reeks Ad van Meurs presenteert... in het Eindhovense muziekcentrum af met een Naked Song Festival. Naked Song wil zeggen dat alles draait om het vertolken van liedjes in hun volle, naakte schoonheid. Optredende artiesten: Mike West & Katie Euliss, Tucker Zimmerman Trio, Melanie Horsnell, Freddie White en Patricia Vonne & Band.

Dit soort festivalletjes organiseerde Ad van Meurs (The Watchman) eerder al in café Alleman in Gemert, nu heeft hij de mogelijkheid om artiesten te boeken in een echte muziekzaal. Let wel: de avond begint al om 19.00 uur, wanneer Freddie White mag beginnen. Patricia Vonne sluit af in de foyer, dus NIET in Meneer Frits. De vijf bovengenoemde muzikanten vormen een mooi aanbod op singer-songwritergebied. Hieronder een toelichting in volgorde van optreden:

Freddie White

freddie white
Freddie White

Een oude rot in het vak is de Ier Freddie White. Met een gruizige stem en een gitaar als begeleiding speelt hij op geheel eigen wijze vooral covers van o.a. Randy Newman, John Hiatt en Tom Waits, maar hij weet ook heel mooie eigen nummers te creëren, zoals When Jesus Comes to Town, over het pausbezoek aan Dublin. Van White verscheen pas een nieuw album, met de titel Four Days in May. Daarop staan acht covers en vijf eigen stukken. Van Warren Zevon bijvoorbeeld Accidentally Like a Martyr en de twee John Hiatt songs Back of My Mind en What Do We Do Now, maar ook het Gillian Welch-nummer One Monkey. Als afsluiter staat er een arrangement op van de traditional The Parting Glass. Zijn eerste twee platen, Live on Tour (1979) en Do You Do (1981) werden in 2002 samen op de cd Lost and Found uitgebracht en terecht, want met die opnamen introduceerde hij destijds de muziek van mensen als Guy Clark en Randy Newman bij het Ierse publiek.

Zie ook: www.freddiewhite.com.


Melanie Horsnell
Toen ze vijf was begon Melanie Horsnell met lessen klassieke gitaar. Tien jaar later kwamen de zelfgeschreven liedjes. Eind jaren 90 bracht ze een jaar door in Engeland en Frankrijk en na terugkomst in Australië bracht ze in 1999 haar eerste ep uit, Don't Know What To Say. Twee jaar later volgde de tweede, Magic Mirror, en eind 2003 was het tijd om een volwaardige cd op te nemen. Vorig jaar kwam ook in Europa het debuutalbum The Adventures Of... van Melanie Horsnell uit. De kritieken waren lovend over de muziek van deze twintiger uit de Nu-Folkscène in Sydney. Ze wordt naar eigen zeggen beïnvloed door o.a. Bee Gees, klassieke muziek, Eagles, The Four Seasons en Crowded House.

In juni 2004 was ze al te zien in Nederland, en Bart Ebisch schreef op www.altcountry.nl over het optreden in Bergen op Zoom: "De vraag was of haar rijk gevulde studioliedjes stand zouden houden op het podium waar ze alleen stond met klassieke Spaanse gitaar om haar nek. En dat deed de in hippie-outfit gestoken - rode lakschoenjes, spijkerbroek, felgele blouse met passend rood colbertje en grote, donkere hoed - Australische."

melanie horsnell
Melanie Horsnell, foto Jan Cameron

Zie ook: www.melaniehorsnell.com.


Mike West & Katie Euliss

truckstop honeymoon
Truckstop Honeymoon, foto Ronald Rietman

Mike West is al een hele tijd bezig met muziek. Voor de bezoekers van het Folkwoods festival is hij allang geen onbekende meer. De eerste twee edities trad hij daar op met Myshkin, vorig jaar nam hij echtgenote Katie Euliss mee. West maakt rootsmuziek met folkinvloeden, zijn teksten zijn soms humoristisch, soms serieus, maar altijd raak. Hij werd geboren in Australië, groeide op in Engeland en verhuisde een jaar of tien geleden naar de VS. Als je hem hoort zou je zeggen dat hij geboren en getogen is in een van de zuidelijke staten daar. Sinds een paar jaar vormt hij met Katie Euliss, Amerikaanse van geboorte, het duo Truckstop Honeymoon. Muzikaal gezien is er weinig veranderd, er worden nog steeds liedjes gemaakt over de buren van het stel in New Orleans of over de Amerikaanse politiek, maar ook autobiografisch aandoende stukken, over hun huwelijk bijvoorbeeld. Mike West speelt gitaar, banjo en mandoline, Katie Euliss begeleidt hem op wastobbe. Ze maakten samen twee cd's, Truckstop Honeymoon en Christmas in Ocala.

Zie ook: www.mikewest.net en www.truckstophoneymoon.com.

Tucker Zimmerman
De veelzijdige artiest Tucker Zimmerman (1941) komt uit de VS (Californië) maar woont al jaren in België. Hij is muzikant, maar schrijft ook romans en poëzie. In de jaren vijftig studeerde hij muziek (theorie en geschiedenis) in San Francisco. In 1965 begon hij liedjes te schrijven voor zijn eigen stem met begeleiding van gitaar en mondharmonica. Vervolgens kreeg hij een beurs om in Rome te gaan studeren. Daar trad hij voor het eerst op in folkclubs. Daarna verhuisde hij naar Londen. Daar kwam in 1969 zijn eerste plaat uit: Ten Songs by Tucker Zimmerman. Er volgden nog vijf albums, maar in 1984 besloot hij te stoppen met optredens. Hij werkte wel door als componist van muziek voor films en synthesizerstukken. Vanaf 1996 treedt hij weer op. Hij formeerde een bluesband, die alleen maar origineel materiaal speelt, en noemde die Tucker Zimmerman's Nightshift. The Nightshift treedt zowel in kwartetvorm (12-snarige gitaar, harmonica/banjo, bas en drums) als in trio (zonder drums) op. Voor het festival is het trio gecontracteerd. Zijn meest recente album is Walking On The Edge Of The Blues uit 2003.

tucker zimmerman met derroll adams
Tucker Zimmerman (links) samen met banjo-legende Derroll Adams

Zie ook: users.pandora.be/tucker.zimmerman/.


Patricia Vonne
De afsluiter van de avond vormt 'Texas Tornado' Patricia Vonne met haar band. Haar muziek is behoorlijk stevig, dat wordt dus feest in de foyer. Vorige maand kwam haar tweede album uit (zie ook de rubriek cd-recensies), Guitars & Castanets, een toepasselijke titel voor het genre dat zij speelt. Een mix van rootsrock en tex-mex, met wat traditionele Mexicaanse invloeden. Dit doet ze zowel in het Engels als in het Spaans, wat het geheel nog net wat extra's geeft. Deze dame is afkomstig uit San Antonio (Texas, VS), waar ze opgroeide met de Spaanse liedjes van haar moeder en de platencollectie van haar broers (een daarvan is filmregisseur Roberto Rodriguez, die meeschreef aan een van de liedjes op haar nieuwe plaat). Haar muzikale helden zijn o.a. Joe Ely en Stevie Ray Vaughan. Patricia Vonne woont tegenwoordig in Austin, een stad met een flinke muzikale reputatie op het gebied van americana en singer-songwriters.

patricia vonne
Patricia Vonne

Zie ook: www.patriciavonne.com.


Overzicht van de avond
19:00-19:40 Freddie White
19:40-20:00 pauze
20:00-20:40 Melanie Horsnell
20:40-21:20 Mike West & Katie Euliss
21:20-21:45 pauze
21:45-22:30 Tucker Zimmerman Trio
22:30-23:30 Patricia Vonne & Band (in de foyer!)

De entree voor Naked Song bedraagt 9 euro (+ 1 euro servicekosten), het festival vindt plaats in de kleine zaal van het Muziekcentrum Frits Philips in de Heuvel Galerie in Eindhoven.

Info en reserveringen: www.muziekcentrum.nl of tel. 040-2442020.

Ook volgend jaar zal er een Naked Song festival zijn op een van de `Van Meurs presenteert...' avonden. Dan staan er opnieuw een paar mooie namen op het lijstje, zoals David Rodriguez met dochter Carrie, Javier Vercher en Denice Franke. Hou dit in de gaten!