Het Sfinks-festival beleeft van donderdag 28 t/m zondag 31 juli zijn 30ste editie. Op dit gezellige wereldmuziek festival in Boechout bij Antwerpen hoor je zowel intieme concerten als de vetste beats; zowel eeuwenoude raga's en indringende rituelen als techno-beats.

goran bregovic
Goran Bregovic

Er komen levende legendes als de populaire Braziliaan Jorge Benjor, de Ethiopische topper Mahmoud Ahmed en Goran Bregovic, maar ook jonge goden als Ojos de Brujo uit Barcelona, de Argentijnse Bajofondo Tango Club en Seun Kuti, de jongste zoon van wijle Feli Kuti met pa's legendarische band Egypt 80. Traditioneel is er een Braziliaanse avond, maar er is ook een gezelschap van zeventig muzikanten dat de Kaapverdische Eilanden in de schijnwerpers zet.

ojos de brujo
Ojos de Brujo

Dertig jaar geleden begon Sfinks met groepen als Rum en Clannad. Nu komt de muziek vanuit alle hoeken van de wereld. Het Molenveld in Boechout is nu verdeeld in nogal wat velden die ieder een eigen identiteit hebben. Er zijn zes podia en er trekken groepen rond.
De donderdag (vanaf 16 uur) is gratis voor mensen uit de buurt en aan bezoekers van iets verder weg wordt een lage entree gevraagd. De vrijdagavond biedt zoals de laatste jaren een Festa do Brasil (vanaf 18 uur). Zaterdag en zondag gaat het festivalterrein open om 11 uur. Er is eten uit verre landen en een grote festivalmarkt. Parking en festivalcamping, waar een paar euro voor betaald moet worden, liggen op 500 meter. Sfinks biedt ook een heus kinderfestival met concerten, workshops, zwembaden etc.

Affiche
Op het gigantische affiche staan ondermeer: Seun Kuti & Egypt 80 (jongste zoon van Fela Anikulapo Kuti met diens legendarische band uit Nigeria), Ojos de Brujo (top-metziko uit Barcelona), Razbar Ensemble (extatische zang uit Iran), Renegades Steel Orchestra (Trinidad), Las Corraleras De Lebrija (traditionele Sevillanas uit Andalusië), de Bajafondo Tango Club (Argentinië), Camaxe (België), Driss El Maloumi (ud-speler uit Marokko), Goran Bregovic en de Wedding and Funeral Band (Joegoslavië), Mahmoud Ahmed (Ethiopische topper die ook op de Music Meeting overtuigde), Muchachito Bombo Infierno (Spaanse feestband), Najma Akthar (Brits-Indische zangeres met speciaal sober rootsy programma), een Kaapverdische avond (zaterdag) met zeventig muzikanten, dans, én typische hapjes en drankjes.

seun kuti
Seun Kuti

Voorverkoop
De kaarten zijn in de voorverkoop een stuk goedkoper dan aan de kassa. Vrijdag 13 euro (18 aan de kassa), zaterdag 23 (30), zondag 23 (30) zaterdag en zondag samen 37 (52). In Nederland zijn de kaarten in de voorverkoop ondermeer te koop bij de grotere post- en VVV-kantoren en de Grens Wissel Kantoren.
Zie ook: www.sfinks.be.