Dat wordt komende donderdag swingen in Enschede! In het kader van het Enschede Muziek Festival organiseert Folkclub Twente donderdag 15 september onder de noemer New Folk Party een mega folkbal in Atak, het popcentrum van Enschede. Van 's avonds negen tot 's nachts vier is er balinstructie en zijn er concerten door EmBRUN (Be), La Machine (Fr) en Naragonia (Be). Voor deze gelegenheid is gezorgd voor een goede dansvloer. Ook is er slaapgelegenheid à 7 euro per bed (reserveren bij folkclub: folk.twente.org/balfolk/).

Net als de succesvolle new folk avond vorig jaar op de Oude Markt in Enschede komen er nu weer drie jonge topbands uit de internationale new folk scene, maar nu binnen in Atak, om de hoek bij de Oude Markt. Toegangskaartjes voor de avond à 7 euro zijn verkrijgbaar bij de schouwburg of telefonisch reserveren: 053-4858500 (dus niet via de folkclub). Uit de voorverkoop blijkt trouwens een aardige belangstelling uit Belgie met reserveringen tot uit West-Vlaanderen.

De stoomcursus dans onder leiding van Naragonia begint om 21:00 uur. Het concert begint om 22:00 met EmBRUN gevold door La Machine, Naragonia en een afterparty/sessie. De concertzaal is voor de gelegenheid rookvrij (roken kan in het cafe), oordopjes zijn niet nodig, er is een instrumentengarderobe en iedereen van ver kan blijven slapen. Er is gelegendheid voor sessie, dus muzikanten: vergeet je instrument niet (er is een instrumenten garderobe). Om een uur of vier gaat Atak dicht en kunnen de bezoekers van ver gebruik maken van de nachtbussen naar de slaapplaatsen in op het universiteitsterrein gelegen blokhutten.

EmBRUN
De jonge Belgische band EmBRUN swingt de pan uit. Stevig, maar ook zeer virtuoos en super dansbaar. Ze bewezen dat al eerder op tal van succesvolle concerten op kleine en grote podia (o.m. Dranouter en Folkwoods). De Belgen zijn gespecialiseerd in stomende feesten waarbij ze iedereen aan het dansen krijgen met hun energieke cross-over van Europese stijlen. Dat de leden zelf ook graag op de dansvloer staan, maakt hun spannende muziek super dansbaar. Stil staan is echt geen optie, hoewel hun gevarieerde virtuoze aanpak en gevatte arrangementen ook zonder meer een plezier zijn om naar te luisteren. Eind Maart 2005 won Embrun de finale van de Rockrally in Lennik met als prijs:2 dagen studiotijd bij Noisegate in Ternat.

harald bauweraerts
Harald Bauweraerts, foto Ronald Rietman

Bezetting: Harald Bauweraerts: elektro-akoestische Siorat-draailier. Ludo Stichelmeyer: percussie/accordeon, Toon van Mierlo: uillean pipes/tin whistle/doedelzakken/trekzak/klarinet, Bert Leemans: chromatische accordeon, Jonas Scheys: bas.
Zie www.embrun.be.


La Machine
La Machine uit midden Frankrijk zal verbazen met een originele groovy sound met zang en invloeden van tot ver buiten Europa, zoals uit Senegal. Deze zomer presenteerden zij hun cd op het grote Franse St. Chartier festival, waar ze werden uitgeroepen tot de revelatie van het festival. La Machine brengt dans-, maar ook luistermuziek en er wordt ook niet alleen in het Frans gezongen. Hun draailierspeler: Gregory Jolivet is recentelijk toegetreden tot de legendarische Engelse Blozabella.
Accordeonist Wouter Kuyper van Lirio zag La Machine in 2004 op het festival in St. Chartier en noemde die ontmoeting een van zijn mooiste muziekmomenten van dat jaar.

la machine
La Machine

Samenstelling: Marc Riou (percussie), Gregory Jouvet (draailier), Julien Barbances (cornemuse, viool en zang), J-L Cayzac (contrabas). Zie ook jlcayzac.free.fr

Naragonia
Het Vlaamse duo Naragonia speelt hemelse subtiele dansmuziek voor in de late uurtjes, in Enschede mogelijk aangevuld met La Machine's Gregory Jolivet - de Franse Jimmy Hendrix op draailier - die ook op Naragonia's debuutalbum meespeelt. De twee muzikanten van Naragonia excelleren in ontroerend mooie muziekjes op een indrukwekkende hoeveelheid instrumenten waaronder de Ierse uilleann pipes en de diatonische accordeon. Hun debuutalbum is net af. Dit voorjaar was al een nummer van hun (Zebus) te horen op de nieuwe Jong Folk cd Fars.
Naragonia viel al eens op tijdens de folkbalmarathon vorig jaar in Eindhoven.

pascale rubens toon van mierlo
Naragonia in Eindhoven, 2004, foto's Ronald Rietman

Verfijnde eigen composities in een traditioneel idioom, mooi om naar te luisteren, maar ook om op te dansen. Een redelijk jong, maar al behoorlijk ervaren duo.
Bezetting: Toon Van Mierlo: diatonisch accordeon/sopraansax/Franse doedelzakken (C-D-F-G-A)/uillean pipes/klarinet/hobo/fluiten/bombarde, Pascale Rubens (ook Musaraigne): diatonische accordeon/viool.
Zie www.naragonia.be.

Andere concerten
De New Folk avond is onderdeel van het jaarlijkse Enschede Muziek Festival (http://www.enschedemuziekfestival.nl/). Op de donderdagavond speelt (deels tijdens de dansworkshop) Daniël Lohues met The Lousiana Blues Club gratis op de Oude Markt en de volgende dag zijn er een heleboel gratis (lunch)concerten in het conservatorium en op de markt. Bovendien is er dan een uitgebreid folkyfestival in de schouwburg (Nacht van de Overlevering) met o.a. Nynke Laverman, de Rosenbergs, Leon Giesen, etc.

Atak
Atak is te vinden aan de Noorderhagen, in het centrum van Enschede. Vanaf het station is het vijf minuten lopen. De oude markt, het hart van Enschede met zijn vele cafe's is op een minuut loopafstand. Daarnaast is op 50 meter het muziekcentrum te vinden.

Parkeren
Kom je met de auto naar Atak dan zijn er meerdere parkeerplaatsen te vinden op loopafstand. Voor alle plaatsen geldt dat je op donderdag (koopavond) tot 21.00 uur moet betalen. Bij het station is een parkeergarage die 24 uur geopend is en je ook 24 uur tarief verschuldigd bent.

Openbaar vervoer
Op enkele minuten lopen van Atak zijn het bus- en treinstation te vinden. Stadbussen vanaf het busstation vertrekken tot 23.40 uur. De laatste streekbussen vertrekken op dezelfde tijden. Laatste treinen naar Deventer, Zutphen, Almelo, Hengelo en Drienerlo vertrekken om 00.05 uur.

Zie ook: http://folk.twente.org/