Het is onderhand een traditie in november: Celtic Nights. Dit keer zijn het er vijf, met een aantrekkelijk programma. In Hoogeveen (16/11), Den Helder (17/11), Tiel (18/11), Leeuwarden (19/11) en Breda (20/11) treden op: Altan, Camaxe, Annie Grace en het duo Molard-Genty.

Camaxe (Spanje - Galicië)
Camaxe herbergt een aantal Gallicische en Belgische muzikanten. Centraal staat Miguel Allo (gaita/zang), afkomstig uit Camaxe (Gallicië), maar al jarenlang woonachtig in Brussel. Hij schreef het gros van het materiaal. Daarnaast is er een belangrijke rol voor bassist Marc de Maretelaer. Hij is verantwoordelijk voor de meeste arrangementen. Camaxe bestaat verder uit Veronica Codesal (zang - Ialma, Urban Trad), Sophie Cavez (diatonische trekzak - Dazibao, Urban Trad), Filip Lambrechts (gitaar - Sourdine), Baptiste Argouarc'h (viool - Tam Nà Nulinn) en Ariane de Bièvre (fluiten en percussie).

Camaxe brengt op Gallicische leest geschoeide melodiën waarin allerlei muzikale invloeden vermengd worden. Zo staat op hun debuut-cd een Imaxes het nummer Recorrido por Flandria, waarin een perfecte synthese tussen Vlaamse dansmuziek (bourrée) en Gallische muziek ontstaat. Moguel Allo is met name geïnspireerd door Gallicische groepen als Milladoiro en Luar na Lubre. Allo bespeelt het centrale instrument in de groep, een gaita, de Gallicische doedelzak.

Altan (Ierland)
Altan behoort al sinds jaar en dag tot de grote namen in de Ierse folkscene. De band heeft een live-reputatie om van te smullen. Ze beschikken over een indrukwekkende discografie, waarop samenwerking prijkt met o.a. Dolly Parton en Paul Brady en tevens grossiert de groep in belangrijke onderscheidingen en awards. Met Mairéad Ni Mhaonaigh in de gelederen heeft Altan een zangeres van wereldklasse in huis.

mairéad ni mhaonaigh
Mairéad Ni Mhaonaigh

Onlangs verscheen alweer hun tiende album: Local Ground . Onze recensent Paul noemde het een aangename verrassing. ‘Eén van de betere Altan CD's' en ‘De stem van Ni Mhaonaigh's klinkt op deze CD als een klok'. Bovendien schrijft hij: ...violen zijn in de muziek van Altan (Ni Mhaonaigh en Ciaran Tourish) altijd prominent aanwezig geweest. Zozeer zelfs, dat er een zekere voorspelbaarheid in de instrumentale muziek van Altan ontstond. Daarin is op de laatste Altan cd's gelukkig verandering gekomen...

Samenstelling: Mairéad Ní Mhaonaigh (zang, viool, bodhran), Dermot Byrne (diatonische trekzak), Ciarán Tourish (fluiten, viool), Viarán Curran (bouzouki), Mark Kelly (gitaar) en Dáithi Sproule (gitaar, zang).

Annie Grace Trio (Schotland)
Annie Grace staat bekend als een prima zangeres; bespeelt op virtuoze wijze de bagpipe en tin whistle en weet als geen ander met haar bandleden het publiek te vermaken met haar grappige anekdotes. Met haar talent betovert ze het publiek. Op intieme wijze zingt en speelt ze traditionele en hedendaagse folk.
Grace groeide op in de Schotse Hooglanden en begon op haar 10e al met muziek. De vroege optredens op muziekfestivals en de vele samenzang met haar broers en zussen bood haar een solide basis voor haar latere muzikale carrière. Na deel uit te hebben gemaakt van diverse bands, werd Grace uiteindelijk gevraagd als leadzangeres van de band Iron Horse die wordt gezien als een van de gezichtsbepalende Schotse bands binnen de nieuwe golf van folkbands in de jaren '90. Ondanks het succes van Iron Horse wenste Annie haar muzikale horizon te verleggen. Wat begon met gastoptredens bij andere artiesten kreeg in 1998 zijn voorlopige hoogtepunt in het project van Leoni Jansen ‘Female Factory', alwaar Grace zich omringd wist door dertien diva's uit de wereldmuziek.
Nadat Iron Horse in 2001 werd ontbonden gaf Annie ruim baan aan haar acteerambities.
Vorig jaar stortte Grace weer met volle overgave op haar zangcarrière. Haar solo-debuut ‘Take me out drinking tonight' werd alom goed ontvangen en voorzien van superlatieven en loftuitingen, waaronder een *****-recensie in the Sunday Herald. Het album is een mix van contemporary muziek en traditionele folk.
Annie Grace wordt tijdens de Celtic Noghts begeleid door violist Jonny Hardie and Aaron Jones (bas, bouzouki) van de ‘Old Blind Dogs'.

Zie ook: www.anniegrace.co.uk/


Patrick Molard & Alain Genty (Frankrijk)
Als een waar eerbetoon aan de grondleggers van de nieuwe Bretonse muziek proberen deze twee artiesten alle hoogtepunten uit hun langdurige muzikale carrière op een pure, gevoelvolle en vernieuwende wijze te laten herleven. Patrick Molard staat bekend als een ware virtuoos op de 'bagpipe', die zijn muzikale loopbaan in de zeventiger jaren begon bij de groep van Alan Stivell. Alain Genty behoort met zijn fretloze (bass-)gitaar eveneens tot de coryfeeën van de Bretonse folkmuziek. In 2002 stond hij met zijn eigen groep op Dranouter, twee jaar later Toud'Sames. Vorig jaar bracht hij het veel geprezen album ‘Une petit lanterne' uit.

De muzikale samenwerking tussen Patrick Molard en Alain Genty dateert reeds van de late jaren ‘80/begin jaren '90 toen beiden deel uitmaakten van de bekende formatie DEN en de Alain Genty Group. Deze groepen waren baanbrekend en beeldbepalend voor de Bretonse folkmuziek en twee decennia later wordt de vriendschap en muzikale verwantschap bekrachtigd in een hernieuwde samenwerking.
Ze maakten samen het album ‘To the Bobs'.

De data en lokaties van de Celtic Nights
Woensdag 16 nov Hoogeveen - De Tamboer 20:15 uur www.detamboer.nl
Donderdag 17 nov Den Helder - Schouwburg De Kampanje 20:00 uur www.kampanje.nl
Vrijdag 18 nov Tiel - Schouwburg Agnietenhof 20:00 uur www.agnietenhof.nl
Zaterdag 19 nov Leeuwarden - Schouwburg De Harmonie 20:30 uur www.harmonie.nl
Zondag 20 nov Breda - Chassé Theater, Celtic Afternoon 14:30 uur www.chasse.nl

Zie ook: www.pbmusicprom.nl