De Gitaarsalon organiseert i.s.m. het ensemble De Zoete Inval een themadag Oud-Hollandse muziek op zondag 1 maart 2009. Tijdens De Zoete Inval-Themadag kunt u luisteren naar deze muziek, zelf musiceren in 3 verschillende workshops en deelnemen aan een oud-hollandse maaltijd. Het is mogelijk te reserveren voor onderdelen afzonderlijk, maar natuurlijk kunt u ook deelnemen aan het volledige programma.

De initiator van deze dag, Cor van Sliedregt, is regelmatig in archieven op zoek naar Nederlandse volksmuziek uit de 17e en 18e eeuw. Deze muziek is altijd een mengeling geweest van volkse en gecomponeerde muziek, die op haar beurt weer werd beïnvloed door o.a. de Franse en Engelse muziekcultuur.

DE ZOETE INVAL
Het ensemble is gefascineerd door deze muziek, die men zelden hoort, maar toch heel vertrouwd klinkt. Het zijn zang- en dansmelodieën die zowel in de schouwburg als in de populaire muziekherbergen gespeeld werden. De Zoete Inval maakte de CD Hollantsche Schouburgh, Amsterdam 1697 - 1716 en bereidt zich voor op de volgende genaamd Pluggedansen.  

WORKSHOPS
Deze dag is een unieke gelegenheid om kennis te maken met dit bijzondere genre, dat niet de complexiteit heeft van gecomponeerde muziek, maar toch een geraffineerde eenvoud heeft. Melodieën die je nog lang bij blijven. Stukken uit het repertoire van de Zoete Inval komen in de workshops aan de orde. De bron van het repertoire is het boek Hollantsche Schouburgh met ruim 440 melodieën, die enkeltonig zijn genoteerd. Er is geen informatie over het tempo, harmoniën, tweede stem, baspartij, volgorde enzovoorts. Dit geeft de musici een grote vrijheid van interpretatie. Na afloop kunnen familie en kennissen naar het resultaat komen luisteren. Aanvang workshops 13 uur. Aanvang presentatie 17 uur

DE MAALTIJD zal in stijl zijn om helemaal in de 17e eeuwse sfeer te komen.

Tijdens HET CONCERT komen allerlei bijzondere instrumenten voorbij, zoals: draailier, doedelzak, hakkebord, baroktrombone, rinkelbom, strijkpsalter,  rommelpot, lumberjack naast allerlei soorten fluiten, viool, trekharmonica, concertina, gitaar, mandoline, mandola, contrabas, percussie en zang. Vooral voor de deelnemers aan de workshops is het leuk om te horen hoe men deze muziek kan bewerken. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.

PROGRAMMA EN INFORMATIE
13.00 uur workshops  
   incl. bladmuziek en koffie/thee..........€15,00
17.00 uur presentatie.........................€ 00,00
18.00 uur maaltijd.............................€ 10,00
20.00 uur concert..............................€  7,50

all-in prijs........................................€ 30,00

De drie workshops zijn:
Gitaarbewerkingen van Oud-Hollandse muziek door Cor van Sliedregt, Redelijke vaardigheid van het notenschrift is vereist. De bladmuziek wordt van te voren opgestuurd.
Samenspel door Els Doekes, geschikt voor alle instrumenten, m.n. viool, mandoline, blokfluit, fluiten, houtblazers, accordeon, etc. Deze groep legt het accent op de arrangementen en het spelen in een groep.
Trekharmonica door Thomas Steenweg. De melodieën worden op het gehoor aangeleerd. Er wordt ook ingegaan op begeleidingstechnieken.

Meer informatie over De Zoete Inval:
T: 0228 319 022
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
W: www.codacoda.nl

Meer informatie over De GitaarSalon:
In de Gitaarsalon, Westerstraat 217, 1601 AH Enkhuizen
W: www.gitaarsalon.nl

AANMELDEN:
Bij de GitaarSalon:
T: 0228 56 24 69
E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.