Een van de drie winnaars van de NWO-Spinozapremie 2009 is prof. dr. Marten Scheffer. Hij krijgt deze prestigieuze wetenschappelijke prijs vanwege zijn onderzoek naar plotselinge omslagen in complexe systemen als natuur, klimaat en zelfs de maatschappij. In de folkwereld is hij meer bekend als muzikant van o.a. Overstekend Wild, Scheffer, Bont & De Gans en Wolverlei.

De Spinozapremie (genoemd naar filosoof Baruch de Spinoza) wordt sinds 1995 jaarlijks door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) uitgereikt aan enkele vooraanstaande wetenschappers. De premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Net als de andere twee winnaars van 2009 ontvangt Marten Scheffer, hoogleraar Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer aan de Wageningen Universiteit, 2,5 miljoen euro, dat geheel naar eigen inzicht besteed mag worden aan nieuw onderzoek.

Marten Scheffer is behalve wetenschapper ook al heel lang muzikant. Zijn achtergrond is klassiek, maar zijn interesse is veel breder. Met Wolverlei maakte hij eind jaren zeventig furore met op Nederlandse volksmuziek gebaseerde folk. Hoewel ontstaan in het kielzog van de electrische folkrock-band Fungus kiest Wolverlei voor een meer ingetogen en eigenzinnige behandeling van het traditionele materiaal. Ze brengen twee elpees uit: Wolverlei (1978) en Wind Tegen (1981). De band is dus vooral bekend onder iets oudere folkliefhebbers, maar hun invloed is nog steeds aanwezig in de muziek. Zo blijken ze een van de muzikale helden te zijn van de Belgische groep Snaarmaarwaar, die ze noemt in de bedankjes op hun onlangs verschenen cd.

Overstekend Wild is een van de groepen die voortkwamen uit Wolverlei, verder is Scheffer actief op diverse muzikale gebieden waaronder klassiek, wereldmuziek en pop. Vorig jaar nog bracht Marten Scheffer met Koen de Gans en Arthur Bont de cd Transitions uit, onze recensente Mirjam Adriaans schreef: ...De muzikanten improviseren, maken crossovers tussen diverse genres, Armeense traditionele muziek wordt verweven met minimale muziek, taksim met jazz, instrumenten uit verschillende contreien praten met elkaar. En nergens botsen de culturen, Scheffer, Bont & De Gans scheppen een weldadige oase van rust met af en toe een verfrissend percussief onweersbuitje...

Wie meer over de muziek van Marten Scheffer wil weten kan terecht op: www.martenscheffermusic.com.