Tom Willems - De Bob Dylan Aantekeningen
Tom Willems - De Bob Dylan Aantekeningen - Atelier 9en40

Zoals de oplettende lezer van folkforum.nl weet, ben ik sinds pakweg 1965 een liefhebber en bewonderaard van Bob Dylan. Ik ben bepaald niet de enige en de redenen waarom je van Dylan, of beter: van zijn werk houdt zijn heel uiteenlopend. Er zijn mensen die hierin erg ver gaan. Die bezoeken bijvoorbeeld alle concerten wanneer de man Europa aandoet of reizen er zelfs voor naar de USA. Er zijn ook mensen die alles verzamelen wat ze van Bob Dylan te pakken kunnen krijgen, van boeken en interviews tot obscure persingen van LP’s. Zo iemand is de Nederlander Tom Willems. Hij heeft veel van Dylan, hij weet veel zo niet alles over Dylan maar eerst en vooral is hij een fervent liefhebber van Dylan’s werk en dan vooral of exclusief in ’s mans eigen uitvoeringen. Tom houdt al geruime tijd een internet blog bij waarop talloze volgers kunnen lezen wat hem zoal bezighoudt met betrekking tot de beroemde singer-songwriter. Persoonlijke ontboezemingen, ontdekkingen van wonderbaarlijke feitjes of een opgespoorde proefpersing van een single uit 1966 en niet in de laatste plaats weerleggingen van wat anderen foutief over Dylan te berde brengen. Daar kan hij zich zelfs behoorlijk kwaad om maken.
Tom Willems werkt al enige tijd aan een omvangrijk boek over Bob Dylan, en in afwachting van publicatie hiervan is één dezer dagen een klein boekje van zijn hand verschenen, “De Bob Dylan aantekeningen”. Het bevat notities die hij maakte tussen 28 december 2010 en 12 februari 2011, geheel in de stijl van zijn blog.. Als je zelf Bob Dylan een beetje gevolgd heb, kom je niet zo veel nieuws te weten. Maar het is leuk om te lezen hoe een andere bewonderaar tegen dingen aankijkt en er mee omgaat. Willems’ passie voor de artiest komt in het boekje duidelijk tot uitdrukking. Die begon al in zijn tienerjaren toen hij 17 km fietste om de LP “John Wesley Harding” te kunnen aanschaffen. Middels korte dagboekaantekeningen kom je van alles te weten over andere aanschaffen, reacties op bepaalde nummers of uitspraken en feitjes over bijvoorbeeld hoezen of releasedata. Uitputtend is dit natuurlijk allemaal niet en dat is ook absoluut niet de bedoeling van het boekje. Dat boekje bestaat overigens feitelijk uit twee delen. De tweede helft gaat volledig over Bob Dylan anno 1966, zijn eerste tour met zijn band (later The Band), het jaar waarin hij uitgemaakt werd voor Judas. De hele historie staat hier nog eens op een rijtje, gelardeerd met persoonlijke noten van de schrijver.
De Bob Dylan aantekeningen” is een aanstekelijk boekje. Op de eerste plaats voor de fans, maar misschien is het ook voor niet kenners de moeite waard om te lezen hoe iemand zich volledig in een geliefd onderwerp – in dit geval Dylan – kan storten.
Het boekje is verkrijgbaar bij een aantal boekhandels en te bestellen via de uitgever Atelier 9en40,  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het blog van Tom Willems is te vinden via http://bobdylaninnederland.blogspot.com/.

Peter Koene