'De macht van de Buma' ter discussie bij Popinstituut

Het discussieprogramma van het Nationaal Pop Instituut onder de naam Salon Fantasio, handelt dinsdag (16/12) geheel over 'De macht van Buma'. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske en Robbert Tilli staat deze auteursrechtenorganisatie ter discussie.

Volgens diverse bedrijven, internetprovider XS4ALL voorop, en concert- en festivalorganisatoren maakt de Buma zich schuldig aan machtsmisbruik. Het beruchte M-woord monopolist wordt zelfs in de mond genomen. In april van dit jaar daagden reeds diverse organisaties en podia om deze reden de Buma voor de rechter.

De tarieven worden te hoog bevonden en de Buma vangt een percentage op hogere concertrecettes die grotendeels zijn gebaseerd op kostenstijgingen vanwege extra security en personeel. En als artiesten in het kader van liefdadigheid (Warchild) of een jubileumfeestje (XS4ALL) afstand willen doen van hun rechten, dan zou de Buma deze eenmalige afspraken negeren en tegen de wil van de betrokkenen toch uitbetalen.

Cees Vervoord, directeur van de Buma zal zich tijdens Salon Fantasio weren tegen alle aantijgingen aan het adres van de auteursrechtenorganisatie, onder meer geuit door Salon Fantasio panellid Edith Mastenbroek van XS4ALL. De eveneens aanwezige Berry Klein Nagelvoort van dancefeestenorganisator ID&T zal tekst en uitleg komen geven over de recentelijk na lang procederen getroffen schikking met de Buma.

Andere deelnemers aan het rondetafelgesprek zullen zijn: auteursrechtdeskundige professor Bernt Hugenholtz (UvA), John Ewbank, schrijver van alle Borsato-hits, en auteursrechtdissident DJ/VJ Eboman.

Salon Fantasio vindt plaats in zaal Fantasio van het Nationaal Pop Instituut aan de Prins Hendrikkade 142 te Amsterdam. Publiek is van harte welkom. Folkwoods-organisator Tinus Kanters laat weten er ook naar toe te gaan. Hij biedt geintresseerden aan met hem mee te rijden.

Wil je de discussie ook bijwonen wellicht zelfs mee discussiëren? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kun je niet aanwezig zijn dan is de discussie live via Internet te volgen. Zaal open: 16.00 uur Aanvang: 16.30 uur Toegang: gratis Nationaal Pop Instituut Prins Hendrikkade 142 1011 AT Amsterdam t 020-4284288 f 020-4284287 www.popinstituut.nl