ImageImage
Les bij Marieke in Eindhoven:
Ierse dans geeft super veel energie

Marieke Trienekens geeft in Eindhoven les in Ierse dans. Ze is al een aantal jaren te gast op Folkwoods, waar ze er steeds meer mensen enthousiast voor krijgt. Zoals Betty van den Broek, die tijdens Folkwoods 2001 voor het eerst wat danspasjes uitprobeerde in de spiegeltent op Folkwoods. Ze was meteen verkocht. Op ons verzoek beschrijft ze haar passie, ook nam ze een paar foto's tijdens de les.

-door Betty van den Broek-
Iedere vrijdagavond stap ik om 20.00 uur moe in de auto om naar Ierse dans te gaan. Eenmaal binnen gaan de hard of soft-shoes aan, worden de voeten en benen opgewarmd en de les begint. Al na vijf minuten begint mijn energie te stromen en word ik elke week weer enthousiast. Enthousiast door de muziek, de dansen, de sfeer in de groep en niet te vergeten door Marieke.

Marieke is onze docente die op een energieke, leuke en duidelijke manier ons alle, soms ingewikkelde, passen geduldig aanleert. Marieke Trienekens werkt o.a. voor de CKE balletschool en heeft haar opleiding tot Docente Ierse dans in Ierland gedaan.

Hard-shoes
We leren twee manieren van dansen, op hard- en soft-shoes. De naam zegt het al, op harde en zachte schoenen. Hard-shoes zijn schoenen met hakken waar extra zolen ondergezet zijn die hard 'klikken' als je stampt op de vloer. Ze zijn vooral bekend van shows zoals: The Riverdance en Lord of the Dance. Je leert hoe je je voeten neer moet zetten om bepaalde passen/dansen te maken, zoals de Treble jig en de Hornpipe. Het is erg leuk om te doen en het geeft een kick als je op een rij heel krachtig je passen tegelijk doet op de opzwepende muziek.

Image
soft-shoes

Soft-shoes
Soft-shoes zijn schoenen die lijken op ballet-schoenen, alleen de zool is smaller. Zij maken geen geluid en dat is ook niet de bedoeling. Springen, draaien en allerlei passen met je voeten doe je met de soft-shoes. Het zijn heel traditionele Ierse dansen die je leert, zoals de Reel, Slip jig en Single jig. Heerlijk om te doen en het ziet er, bij de gevorderde dansers, ook heel sierlijk uit.

Wat heel opvallend is aan Ierse Dans is dat het bovenlichaam heel statisch is vergeleken met het drukke voet-, en benenwerk. Je houdt de armen langs je lichaam, de handen iets gebald en de schouders en de rest zo 'stil' mogelijk. (wat ik erg moeilijk vind)

Ik heb nu ruim twee jaar les en zit bij het middenniveau. Er zijn drie groepen op de vrijdagavond, basis, midden en gevorderden. Twee keer per jaar start er een nieuwe groep, waarbij je 10 lessen krijgt genaamd de kennismakingscursus. Ik vind Ierse dans erg leuk en het is ook heel goed voor je conditie, je coördinatie en je krijgt er super veel energie van.
Tijdens het laatste Folkwoods festival trad de gevorderdengroep van Marieke op en het publiek was heel enthousiast tijdens hun optreden.

Als je meer informatie wilt kun je bellen met de CKE balletschool in Eindhoven en eventueel, na overleg, een les bijwonen van de basis,- midden,- of gevorderden groep.