Meer literatuur, minder muziek op Crossing Border Festival

Na een Amsterdams uitstapje van een aantal jaren komt het Crossing Border Festival dit jaar terug naar Den Haag. En niet alleen qua locatie keert het evenement, dat de grenzen tussen muziek en literatuur poogt te slechten, terug naar de basis.

Dat blijkt uit de programmering van het festival dat van 12 tot en met 16 november plaatsheeft. Zo is de balans muziek-literatuur van fifty/fifty veranderd in 25/75 procent. Het bezoekersaantal is ook teruggebracht. Huurde organisator Louis Behre in het verleden wel eens het hele Congrescentrum in Den Haag af, dit jaar kunnen maximaal 8000 liefhebbers op de diverse locaties in de hofstad terecht. Het voormalige krakersfestival dat uitgroeide tot een groot publieksevenement, verandert langzaam weer in een intiem cultureel festijn.

De hoofdprogramma's van Crossing Border 2003 hebben plaats in de Koninklijke Schouwburg (12 t/m 14 november) en de Grote Kerk (15 en 16 november). Verder zijn er uitstapjes naar de theaters Branoul en Pepijn en naar het Haags Historisch Museum. In die laatste locatie staan Jan Wolkers en A.F.Th. (Van der Heijden) op de planken. Ook gaat schrijver Thomas Rosenboom er een literaire discussie aan met minister Donner. Bovendien is er een slotdebat over de vraag of genetische experimenten onder de noemer 'kunst' vallen.