Online-muziekverkoop van Apple groot succes

Begin vorige week startte Apple met een online-muziekwinkel. En het is een groot succes. Via "iTunes Music Store" zijn al meer dan één miljoen songs verkocht aan bezitters van een Apple-computer in de VS. Het downloaden van één nummer kost 99 dollarcent.

De virtuele winkel biedt tot nu toe enkle in de VS 200.000 nummers aan van de vijf grote platenmaatschappijen BMG, EMI, Sony Music Entertainment, Universal en Warner. Voor de aankoop kan elk nummer gratis beluisterd worden gedurende 30 seconden. Het systeem geldt als het meest klantvriendelijke op de markt.

"Als de verkoop zo doorgaat, zal Apple in één jaar zo'n 52 miljoen dollar verdienen aan dit initiatief", aldus expert Phil Leigh, media-analist bij Raymond James & Associates. "Dat is meer dan de omzet van alle andere online-muziekdiensten tesamen, die op 35 miljoen dollar uitkomt".

Ook Apple-topman Steve Jobs reageerde opgetogen. "In één week hebben we alle records gebroken en zijn we de grootste online-muziekonderneming ter wereld geworden". "Apple toont dat er een eenvoudige en toch legale manier bestaat om muziek via het internet te verspreiden", reageert Doug Morris, hoofd van Universal Music. Hij verwachtte dat de 1 miljoen dollar-grens pas na een maand zou overschreden zijn.

Geruststellend voor de muziekindustrie is bovendien dat meer dan de helft van de aankopen bij de online-muziekwinkel van Apple volledige albums betreffen. Apple wil nu meer songs aan zijn aanbod toevoegen, waaronder de nieuwe albums van Andrea Bocelli Tosca en Fleetwood Mac's Say You Will. Tegen het eind van het jaar zou er ook een Windows-versie van de muziekwinkel toegankelijk zijn.