Folk Experience rekent op 30.000 bezoekers per jaar

Onder de kop 'Speel nu zelf hakkeboord' schrijft Inge Schelstraete in De Standaard een artikel over het nieuwe beleefmuseum Folk Experience in Muziekcentrum 't Fok in het Vlaamse Dranouter. Het chapeau boven de kop luidt: Folk Experience presenteert oude muziek met behulp van moderne snufjes. Afgelopen vrijdag werd Folk Experience officieel geopend. Hier enkele citaten uit het Standaard-artikel:

…Op een groot scherm word je begroet door Laïs en een filmpje dat zo bij Toerisme Vlaanderen kan zijn weggekocht, om natuurlijk te eindigen bij het podium van Dranouter Folk….

…Het gaat dan wel over traditionele muziek, maar de apparatuur is hi-tech, met een zeer goede klankkwaliteit en hypermoderne touch screens die je van fragment naar fragment loodsen….

…Folk Experience draagt de interactiviteit dus hoog in het vaandel. De geschiedenis van de traditionele muziek in de Middeleeuwen en de negentiende eeuw en de uitleg over traditionele instrumenten worden rijk gestoffeerd met voorbeelden en geluidsfragmenten. Je kunt 'Kortjakje' spelen door van toets naar toets te springen. Meezingen wordt aangemoedigd met een volksmuziekkaraoke op het einde van het parcours….

…De specialisten die op het computerscherm hun ding doen, zijn net zo gevarieerd als hun instrumenten. Olle Geeris is duidelijk gewoon om uit te leggen dat een doedelzak twee soorten pijpen heeft , een bourdonpijp met enkel riet en een schalmei met dubbel riet. De violist Wouter Vandenabeele moet op zijn lip bijten om niet te lachen, geeft een superkorte uitleg en speelt liever veel viool. Iep Fourrier weet met behulp van close-ups in recordtijd en zeer duidelijk uit te leggen hoe een draailier werkt - toch niet het meest simpele muziekinstrument uit de volksmuziek…

…De nadruk ligt duidelijk meer op volksmuziek, niet op folk, de met pop gemengde volksmuziek…

…In de kamer met liedboeken en vliegende blaadjes kan het klein grut naar hartenlust op knopjes drukken om klassiekers als 'Gekwetst ben ik van binnen' of 'Klein klein manneke' te beluisteren, terwijl hun ouders zich buigen over de 'vliegende blaadjes' die marktzangers als Tamboer verkochten….

…Folk Experience plant voorzichtig. Het parcours rekent op 30.000 bezoekers per jaar. Een haalbare kaart, want In Flanders Fields (in Ieper FF) haalt er 200.000. Maar dat was wel een onverwachte hit. "In een stad als Ieper bezoekers teekken, is nog altijd makkelijker dan hier op het platteland", zegt ook Bavo Vanden Broeck van het Muziekcentrum Dranouter. Het centrum heeft daarom al contacten gelegd met organisatoren van cultuurtoerisme en bosklassen. Groepen die te groot zijn, worden opgesplitst: terwijl een deel het parcours bezoekt, wordt de rest aan het werk gezet in een van de vele workshops of muziekklassen….