100 JAAR WESTERN: 8 mei t/m 2 juli in het Filmmuseum

Het Filmmuseum in Amsterdam organiseert in mei en juni een filmprogramma rond het 100 jarig bestaan van westerns. Een onderdeel van dat programma is muzikale cowboys.

De western bestaat 100 jaar! Sinds de eerste western verscheen (The Great Train Robbery uit 1903 wordt nog steeds als zodanig beschouwd) is het populaire genre niet meer weg te denken uit onze cultuur, denk alleen maar aan de invloed die de western heeft gehad op de mode en vrijetijdsbestedingen als linedancing. En hoewel er aanzienlijk minder westerns in de bioscopen verschijnen dan in de jaren vijftig en zestig, kent het genre nog regelmatig succesvolle comebacks. Zo werd 'oercowboy' Clint Eastwood in 1993 overladen met Oscars voor Unforgiven.

Go West, Young Man
Mart Dominicus en Peter Delpeut, twee Nederlandse filmmakers én western fans, trokken vorig jaar door Amerika om een documentaire te maken over de western. De resulterende film, Go West, Young Man, is het verslag van hun reis, waarin ze de locaties bezoeken waar klassiekers als Shane en The Searchers zijn opgenomen bezoeken en met de laatste bewoners van het wilde westen spreken. Het Filmmuseum brengt Go West, Young Man begin mei in de bioscoop en presenteert parallel hieraan een twee maanden durende hommage aan de western, waarin meer dan 40 klassiekers de revue passeren, vanaf de vroege westerns uit de jaren tien (een uniek programma dat nog niet eerder werd vertoond), via de grote klassiekers uit de jaren veertig, vijftig en zestig (van Stagecoach tot Once upon a Time in the West) tot unieke variaties op het genre (ooit wel eens een Thaise western gezien? Ze bestaan!).

Het programma biedt tevens de Europese première van een serie gerestaureerde westerns uit de jaren vijftig, die dankzij Sony Pictures in gloednieuwe filmkopieën worden gepresenteerd.
Ten slotte brengt het Filmmuseum ter gelegenheid van het programma The Misfits opnieuw in distributie, met in hun laatste rollen Marylin Monroe en Clark Gable.

Belangrijke data:
7 mei feestelijke opening 100 western in Filmmuseum Cinerama Marnixstraat 400,
8 mei t/m 2 juli 100 jaar western in Filmmuseum
15 mei première Go west, Young Man in Filmmuseum Cinerama en acht andere theaters
29 mei première The Misfits in Filmmuseum Cinerama en Haags Filmhuis, aansluitend in andere Nederlandse filmtheaters

Filmmuseum, Vondelpark 3 Reserveren 020-5891.400 Postadres: Postbus 74782 1070 BT Amsterdam fax 020-6833.401 http://www.filmmuseum.nlDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.