Tom Waits inspireert gothic metal-groep Tiamat

Vrijdag klinkt klinkt in de Eindhovense Effenaar (20.30 uur) het startschot van de
Europese herfsttournee van Tiamat. Na twaalf jaar en een hele rits albums is het Zweedse kwartet uitgegroeid tot een topper in gothic metal. Tiamat heeft een denderende reputatie. De Zweden hebben veel krediet opgebouwd door hun eigenzinnige muzikale ontwikkeling, waarin de grenzen van metal regelmatig overschreden worden. In het Eindhovens Dagblad vertelt de bassist van de groep tegen Peter Borgers dat ze zich zelfs laten inspireren door Tom Waits. Enkele citaten:

…De heren zijn geen metalfundamentalisten, maar ontdekkingsreizigers die zich ver
buiten de gebaande paden van hardrock wagen. De albums geven een mooi beeld van de ontwikkeling die het kwartet in de loop der jaren heeft doorgemaakt. Daar is bassist Anders Iwers trots op, al geeft hij toe dat hij zich nauwelijks bewust is geweest van die evolutie. "Dat is iets waar je als muzikant niet bij stilstaat. Het voelt voor mij heel natuurlijk aan, vloeiend als het opgroeien van een kind. Fans zijn zich veel meer bewust van de vooruitgang. Zij krijgen het immers schoksgewijs voor hun trommelvliezen, steeds als een nieuw album uitkomt."…

…Van een puisterig blackmetalbandje tot een volwassen groep met een breed en caleidoscopisch geluid. Groots en meeslepend, met veel meer invloeden dan alleen metal. Associaties met Pink Floyd zijn bijvoorbeeld snel gelegd, vanwege de atmosferische klanken. Maar Iwer laat ook de naam van Tom Waits vallen als muzikaal richtpunt. Weinig metalmusici houden hun oren open voor geluiden uit andere muziekstijlen. Metal geldt immers als 'recht-in-de-leer-cultmuziek', waarin geen andere afgoden aanbeden mogen worden. "Dat wordt ons inderdaad niet door iedereen in dank afgenomen. We krijgen wel eens te horen dat wij geen echte metal meer maken. En misschien hebben ze nog gelijk ook. Een song als 'Too Far Gone' op 'Judas Christ', met akoestische instrumenten en een mellow sfeertje, kun je niet echt meer metal noemen. Maar het nummer past bij ons. Het is nooit gerepeteerd en eigenlijk zelfs niet eens gecomponeerd. Het is gewoon in de studio ontstaan. Maar zo maken we muziek : we volgen ons gevoel." …

…"Zo maken we niet iedereen blij, natuurlijk. Maar het heeft geen zin je daar al te druk over te maken. Je kunt het als bekrompenheid van de scene beschouwen, maar daar schieten we niks mee op. Ik zie diezelfde houding namelijk ook buiten de metalwereld. Daar zijn immers ook mensen die ons links laten liggen en niet bereid zijn om eens naar ons te luisteren. Enkel omdat we uit de gothic metal komen." ….