Avant-garde band Zeitkratzer voert verguisd stuk van Lou Reed uit

De Berlijnse groep Zeitkratzer geeft woensdag in Paradiso een uitvoering van Metal Machine Music, een stuk van Lou Reed uit 1975. De cd werd destijds door de popwereld verguisd. Maar nu het stuk in partituur is gebracht, blijkt Lou Reeds compositie interessant als 'eigentijdse klassieke muziek'.

Lou Reed shockeerde in 1975 zijn fans en de rest van de wereld met het dubbelalbum Metal Machine Music, een ontoegankelijk stuk van een uur, vol lagen van zwaar vervormde gitaren die zich wentelden in extreme feedback, schijnbaar zonder structuur. De volgens het blad Rolling Stone ,,slechtste plaat van het jaar'' werd na enkele weken uit de handel gehaald, maar blijkt sindsdien van onverwachte invloed te zijn geweest.
De Berlijnse groep Zeitkratzer, gespecialiseerd in bewerkingen van avantgarde-stukken, voert Metal Machine Music uit in een bezetting voor drie blazers, drie strijkers, piano, accordeon en percussie.

Toen Reinhold Friedl, pianist en artistiek leider van Zeitkratzer, Metal Machine Music voor het eerst hoorde, vond hij het een indrukwekkende ervaring. ,,Ik kom uit de hoek van de eigentijdse, gecomponeerde muziek en vanuit die invalshoek hoorde ik heel interessante dingen in dat stuk. Dat is natuurlijk een context die luisteraars uit de hoek van de pop zeker in die tijd niet hadden. Maar de modern-klassieke hoek was destijds ook zo arrogant om dat stuk niet te accepteren, omdat het tegelijkertijd ook rock 'n' roll was. Vanwege de energie, de fysieke benadering en de feedback. Het is vergelijkbaar met een gitaarsolo van Jimi Hendrix, maar dan uitgesmeerd over een uur en zonder de liedjesstructuren die ook Hendrix nog altijd gebruikte. Het stuk werd destijds van alle kanten verketterd, maar sindsdien is het van grote invloed gebleken op stijlen als punk, industrial en noise.''

Lou Reed verklaarde Friedl voor gek toen die het initiatief nam voor een live-uitvoering van Metal Machine Music, maar deed uiteindelijk toch enthousiast mee met enkele uitvoeringen. In Amsterdam, waar een versie van dertig minuten wordt uitgevoerd, zal hij niet van de partij zijn.
Bron: NRC