Hurt van Johnny Cash verkozen tot beste muziekvideo

Hurt, de laatste single van Johnny Cash, werd zes maanden voor zijn dood uitgebracht. De video voor deze single toont een broze en ziekelijke Cash, getooid in zijn gebruikelijke zwarte outfit, terwijl hij thuis gitaar en piano speelt. Daartussen werden beelden verweven van ,,de man in zwart'' tijdens zijn hoogdagen. Dat maakte van deze muziekvideo een pijnlijke treurzang voor deze legendarische countryzanger en een van de kernfiguren in de ontwikkeling van de popmuziek. Cash stierf in september 2003 op 71-jarige leeftijd door ademhalingsproblemen als gevolg van diabetes.

Voor deze video heeft Cash postuum de onderscheiding gekregen van de beste muziekvideo. In de jury zat de crème de la crème van de popindustrie: videomakers, agents en journalisten met o.a. Natasha Bedingfield, Björk, Tim Burgess (The Charlatans), Norman Cook (Fatboy Slim), Jamie Cullum, Tom Fletcher (McFly), Avril Lavigne, Mike Skinner (The Streets) en Amy Winehouse.

Johnny Cash' Hurt klopte Thriller , de 14 minuten durende ,,horrorfilm'' van Michael Jackson. "Johnny's muziek is altijd uit het leven gegrepen geweest. Ik wou geen valse video maken, ik wou de waarheid vertellen'', zegt de cineast Mark Romanek, die ook tekende voor de voortreffelijke thriller One hour phot. "Laat deze hartbrekende video niet het laatste zijn wat we van Johnny Cash kennen'', hoopt REM-zanger en jurylid Michael Stipe. En hij wordt verhoord. Volgend jaar gaat Ring of fire, een musical gebaseerd op het leven van Cash, in première.

Bron: The Guardian en De Standaard