Een historische ‘Tour de chant’ door Groningen

Henk Scholte en Bert Ridderbos verzorgen woensdag 1 december een historische 'Tour de chant' door Groningen. Scholte, onder meer bekend van de Groninger muziekgroep Törf, maakt met zijn kompaan Ridderbos, die lid is van dezelfde groep, een rondgang langs het muzikale erfgoed van Groningen. Voor de basis van de verhalen die deze avond ten gehore worden gebracht, heeft Scholte jarenlang veldwerk verricht door mensen op te zoeken en hun vertellingen op band vast te leggen. Geloof, hoop, liefde en dood zijn de grote thema’s van de typisch Groninger verhalen en liederen.Wat dat betreft is er in de loop der eeuwen weinig veranderd. Deze muzikale lezing bestaat uit een luchtige verteltrant, ondersteund door muziek.
Scholte is een zanger die zijn publiek op een leuke manier bij zijn optredens weet te betrekken. Het repertoire dat hij met begeleiding van multi-instrumentalist Ridderbos ten gehore brengt, beslaat een breed scala.

Henk Scholte bouwde in zijn dertigjarige zangcarrière een internationale reputatie op. Hij debuteerde bij Törf waarbinnen hij nog steeds leadzanger is. Behalve de aan het ‘platt-Deutsch’ verwante Groninger streektaal zingt hij de laatste tijd ook Nederlands en Duits. Bert Ridderbios studeerde klassiek gitaar aan het Zwolle conservatorium, waar hij in 1993 zijn diploma docerend musicus behaalde; in 1995 volgde dat van uitvoerend musicus. Samen hebben zij met de groep Törf meerdere plaatopnamen en de onlangs zeer goed ontvangen CD ‘Op de Roemte’ geproduceerd. Ridderbos is ook nogal eens begeleider van zangeres Linde Nijland en soms bij Ygdrassil.

Woensdagavond 1 december RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen
20.00 u. (zaal geopend vanaf 19.30 u. – toegang gratis)