In onze multimediale maatschappij is de tijd misschien rijp voor het concept 'net-cd'. In volgend artikel lees je daar niet alleen alles over, er wordt ook een oproep gedaan naar folkgroepen die geïnteresseerd zijn om mee te doen met een volgend project.
(DIt artikel is ook verschenen op Folkroddels, 10 november 2004)
Blue Dew op NetCD van nieuw netlabel WM Recordings
Toekomstmuziek voor de folk?

-door John Beumer-

Op de netCD “Water Wind and Sails” staat “The Swimming Song” van Blue Dew. Deze live opname (Radio Barneveld, jan.04) staat tussen surrealistische geluidssferen, compilaties, samplemuziek, (kinder)liedjes en geluidscollages. Beslist een beetje anders dan anders, maar dat is ook precies wat de makers van deze netCD voor ogen (en oren) hadden. Dat de opvattingen breed zijn over wat kan, moge blijken uit het feit dat een folknummer als “The Swimming Song” ook een plaatsje kreeg. Water, Wind and Sails is de eerste release van het nieuwe netlabel "WM Recordings". De muziek en de geluiden op de netcd zijn zeer divers en hoewel een groot deel van Nederlandse origine is, zijn er ook bijdragen uit Argentinië, de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk te horen. Zij die een bijdrage leverden variëren in leeftijd letterlijk van 8 tot 80! Berjan Podde, grafisch vormgever uit Zwolle heeft de hoes ontworpen.

Netlabel WM Recordings
Het netlabel is een fenomeen dat in de afgelopen 2 jaar een enorme vlucht heeft genomen: er worden bij een netlabel over het algemeen geen tastbare CD’s aangeboden. Je moet een net-CD van internet downloaden, de muziek zèlf op een CD branden en het hoesje uitprinten, uitknippen en vouwen. WM Recordings is opgericht door Marco Kalnenek uit Heerlen. Zijn internet-geuzennaam is Weirdomusic, vandaar ook WM Recordings. Kalnenek volgt hetzelfde recept als Otis Fodders’ Comfort Stand Records: de muziek wordt gratis aangeboden, met volledige toestemming van componisten en uitvoerenden. Dit kunnen amateurs zijn, maar ook professionals die zich willen ontworstelen aan het juk van de platenindustrie en meer hechtten aan naamsbekendheid en service aan concertbezoekende fans dan aan de schamele opbrengst van CD-verkoop in de winkel. Het gebeurt ook dat artiesten een déél van hun werk gratis via een netlabel verspreiden.

Er zijn al veel netlabels in Nederland, maar WM recordings richt zich op muziek die “een beetje anders” is.

Het 52 weken-project
Het 52 weken-project is een project van Jan Turkenburg uit Zwolle, zijn vrienden, waarvan hij sommigen slechts via internet kent en enkele van zijn muziek docerende collega’s. Iedere week in 2004 zijn er, op de site van Jan Turkenburg, andere opnamen te beluisteren en te downloaden, die niet (of al heel lang niet meer) in de winkel te verkrijgen zijn: in eigen beheer uitgebrachte demo-cassettes van straatmuzikanten en zolderkamerartiesten, opnamen van amateurkoren, amateurorkesten en muziekschoolleerlingen, door iedereen vergeten muzikanten op stoffige lp’s gered uit de kringloopwinkel, audiodagboeken en-reisverslagen en andere geluidszaken die niet of nauwelijks langs andere weg te verkrijgen zijn.

Samenwerking WM Recordings en het “52 weken project”
In een online radio-uitzending die week 18 van zijn project vormde vroeg Splogman, zoals Jan Turkenburg zichzelf online noemt, zijn luisteraars en bezoekers van zijn website een eigen muziek- of geluidscreatie te sturen. Met alle inzendingen zou weer “een week” samengesteld kunnen worden. Ongeveer in diezelfde tijd begon bij Marco Kalnenek uit Heerlen, een van de gastbeheerders van Splogman’s project het plan vorm te krijgen om een eigen netlabel te starten. Jan Turkenburg en Kalnenek hebben vervolgens hun krachten gebundeld: De NetCd Water, Wind and Sails is een samengaan van de inzendingen voor week 18 van het 52 weken-project en de eerste release van het nieuwe netlabel WM recordings.

Is er toekomst voor een Weirdomusic FolknetCD?
WM Recordings wil graag een FolknetCD op het net brengen.Zijn er folkbands of muzikanten die een bijzonder nummer / geluidsfragment beschikbaar willen stellen voor een dergelijke Weirdomusic FolknetCD? Reacties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , dan zorg ik dat ze bij Jan Turkenburg -Splogman- en WM Recordings terechtkomen.

Wie nu meer wil horen bezoekt de websites:

http://www.splogman.com/52.46/52.46.html

Hier is de CD track voor track in mp3-formaat te downloaden, bovendien is hier uitgebreidere informatie over de artiesten te vinden, met afbeeldingen, bonus-opnamen en links.

www.wmrecordings.com

De gehele cd is hier in verschillende bestandsformaten te downloaden.