Image

Theatertour Blue Dew: The Long Journey Home
"De heimwee van de bluegrass
naar het oude Ierland"

Dit artikel kwam tot stand met dank aan Henk de Graaff (freelance journalist voor o.a. Country Gazette)

Na een aantal succesvolle try-outs is Blue Dew klaar voor een theatertour door Nederland in het seizoen 2004 - 2005. De Zwolse band gaat de planken op met een uniek project; een verhaal, gebracht met beelden, muziek en zang. Op een heel bijzondere manier maakt het publiek middels een anderhalf uur durend programma kennis met het verhaal van de Ierse emigranten die in de 19e eeuw van Ierland naar Amerika vertrokken. Naar het beloofde land, het land van de nieuwe mogelijkheden.

The Long Journey Home
Altijd gedacht dat country en bluegrass puur Amerikaanse muzieksoorten zijn? Dit klopt niet helemaal. Het waren de Ieren die tijdens hun massale emigratie in de 19e eeuw hun muziek naar Amerika overbrachten. De Ierse songs en muziek legden de basis voor de hedendaagse country en bluegrass uit het Amerika. Dit gegeven inspireerde Blue Dew haar pijlen te richten op een uniek muzikaal project: "The Long Journey Home". Op zich een logische keuze, want de band heeft al 16 jaar een mix van Ierse muziek en bluegrass op haar repertoire staan.

Kilkelly
Inspiratie voor The Long Journey Home vond Blue Dew in de Ierse song "Kilkelly" die zij al geruime tijd met veel succes vertolkt. "Kilkelly" werd geschreven door de Amerikaanse Peter Jones. Voor de tekst van het lied gebruikte Peter Jones een stapel brieven die hij in de zeventiger jaren op zolder vond. Peters grootvader emigreerde als jongeman rond 1867 naar Amerika. Zijn bedovergrootvader die in Ierland achterbleef, kon niet schrijven. Toch stuurde hij zijn zoon 30 jaar lang brieven, die hij aan een plaatselijke schoolmeester uit Kilkelly dicteerde. De brieven geven een duidelijk beeld van de impact die de emigratie op de ouders en de rest van het gezin in Ierland had. Niemand hoeft zich niet te schamen als bij het luisteren naar "Kilkelly" de tranen over de wangen stromen.

In de "The Long Journey Home" is de familie Jones de rode draad van het verhaal. Naast "Kilkelly" horen we in The Long Journey Home van Blue Dew nog bijna 20 andere songs die het verhaal compleet maken. Het eerste deel van de show staat vooral in het teken van het vertrek naar Amerika en de achterblijvers. Na de pauze wordt het leven in eind van de 19e eeuw in Amerika belicht. Ook hiervoor is een aantal zeer treffende songs geselecteerd.

Tijdens het optreden worden op de achtergrond authentieke foto's vertoond. In elkaar overgaande beelden van Ierse en Amerikaanse landschappen, families, huizen en muzikanten laten het publiek de sfeer proeven van de vervlogen tijden, waarover door Blue Dew wordt gezongen. Tussen de nummers vertelt de contrabassist van Blue Dew het indrukwekkende verhaal van de familie Jones. Het gesproken verhaal, de zorgvuldig gekozen songs met bijbehorende beelden staan garant voor een aangename show van dik anderhalf uur.
The Long Journey Home kan zowel in een intieme, akoestische versie, als in een volledige grote theaterversie, met eigen licht-, beeld-, en geluidstechnici, worden opgevoerd.

Blue Dew
Blue Dew
is een Nederlandse folkband uit de omgeving van Zwolle. Zestien jaar is deze band al actief. De vier enthousiaste muzikanten hebben in elk geval een ding gemeen: een grote liefde voor Ierse en bluegrassmuziek. Het unieke van Blue Dew is dat zij beide stijlen vertolken. Zij bespelen dan ook zowel typische Ierse, als bluegrassinstrumenten. Pim Leutholff vertolkt met zijn warme stem de Ierse songs, op een wijze waar menig Ier misschien jaloers op kan zijn. Marius Klein en John Beumer komen mooi tot hun recht als zij de lead van de meer Amerikaanse songs zingen. De drie- of vierstemmige samenzang geeft de band een eigen geluid.
Blue Dew bestaat uit:
Pim Leutholff: banjo, gitaar, bodhran en zang
Marius Klein: gitaar, bouzouki en zang
Wendy v Zomeren: viool en zang
John Beumer: contrabas, bluesharp en zang
Regelmatig wordt Blue Dew bij haar optredens door Sijtze Malda op accordeon en bodhran bijgestaan.

Medewerkers bij The Long Journey Home:
Beelden : Jeroen Mulder
Geluid : Marco van Duijn (Koerberg producties)
Licht : Peter van der Werf

The Long Journey Home wordt o.a. opgevoerd op de volgende data :
27 november 2004 Folkcafé De Lantaern, Oud Zevenaar
8 december 2004 De Gigant, Apeldoorn
15 januari 2005 Kunst in de Kamer, Ede
29 januari 2005 Kunst in de Kamer, Driebergen
12 februari 2005 't Jopje, Thesinge
11 maart 2005 Kunst in de Kamer, Barneveld
22 april 2005 Muziekcafé 't Noaberhuus, Hellendoorn
27 april 2005 Schouwburg Odeon, Zwolle (uitverkocht)

Voor meer informatie over de optredens : www.bluedew.nl (concertagenda) Voor meer informatie over The Long Journey Home : Meer achtergrondinformatie over het nummer "Kilkelly", (foto's en links naar o.a. de originele brieven) : http://towns.mayo-ireland.ie/WebX?14@@.ee8809f
Boekingen : Marius Klein : E-mail - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel. 06 26552185
PR : John Beumer : E-mail - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Tel. 038 4230411